Från och med första maj är det krav på körkortför den som vill köra vattenskoter.

Efter att vattenskoterkörkort införts: Fler följer reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan första maj måste du som kör vattenskoter ha ett förarbevis. Under vecka 26 har Kustbevakningen gjort riktade kontroller mot vattenskotertrafiken för att se hur detta efterlevs och resultatet visade att fler följer reglerna.

Tillsammans med polisen har kustbevakningen ansvaret för att kontrollera att förare av vattenskoter och andra fartyg följer sjötrafikreglerna.

Mellan 27 juni och 3 juli har Kustbevakningen gjort riktade kontroller mot vattenskotertrafiken längs hela kusten, samt Mälaren och Vänern, för att få en bild av hur den nya lagen efterföljs. Resultatet visar att regelefterlevnaden har ökat.

– Med tanke på att det endast är ett fåtal som hittills i sommar inte har haft förarbevis, kan vi preliminärt dra slutsatsen att den ökade regleringen som det nu, ser ut att ha haft den effekt som lagstiftaren avsett. Den störande körningen har minskat, regelefterlevnaden har ökat och därmed har vi fått en säkrare sjötrafik, säger Pär-Åke Eriksson, biträdande operativ chef på Kustbevakningen.

Fem av 120 förare saknade körkort

Totalt kontrollerades 120 förare och 66 kontroller genomfördes. De flesta av bristerna bestod av att föraren inte kunde visa upp en ID-handling och under veckan påträffades endast fem förare utan förarbevis.

– Genom dessa riktade kontroller får vi en bild av hur just vattenskotertrafiken eventuellt förändras, säger Pär-Åke Eriksson.

Så blev resultatet

• 14 förare bröt mot gällande regler

• Av dessa saknade 5 förarbevis

• 10 kunde inte uppvisa id-handling

• 1 förare saknade både och.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.