• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kvinna som sitter framför vita blommor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Farah Zarai går första året på Gymnasieskolan Knut Hahn och hon tycker att modersmål har hjälpt henne i studierna. Foto: Karin Kurltun/SVT

Elever som studerar modersmål presterar bättre

Publicerad

Elever som läser modersmål har totalt sett högre meritvärde än de som inte läser modersmål. Det visar en undersökning som Ronneby kommun har gjort.

– Det är viktigt att vi tar vara på den här möjligheten, säger Sonja Stranne, samordnare för flerspråkighet.

En undersökning som Ronneby kommun har gjort visar att modersmålsundervisning spelar stor roll när det kommer till elevernas betyg. När man såg på gruppen elever som läste modersmål med den gruppen som var berättigad till att studera modersmål men inte gjorde det, hade den första gruppen högre meritvärden. Det kommunen såg var att modersmål hjälpte eleverna i språkutvecklingen och ökade deras förmåga att läsa.

– Det finns ett positivt samband mellan att man läser modersmål och hur man klarar sig i de andra ämnena, säger Sonja Stranne, samordnare för flerspråkighet.

Högre meritvärde för elever som läser modersmål

Hon är den som genomförde undersökningen i kommunen.

– Det fanns inga som helst tveksamheter, utan det var verkligen så att meritvärdet var högre för de elever som läste modersmål, säger Sonja Stranne.

Farah Zarai går första året på teknikprogrammet på Knut Hahnsskolan. Hon läser arabisk som modersmål en timme i veckan.

– Jag tycker arabiska har hjälpt mig i att lära mig nya språk, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.