Lätt att skaffa knark – drogförebyggande arbetet på skolan ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Vägga gymnasieskola i Karlshamn vittnar om att det aldrig har varit enklare att få tag på droger – och att det säljs och används på skolan. Och det drogförebyggande arbetet på skolan ifrågasätts.

I Karlshamn finns bara en kommunal gymnasieskola. Med runt 1 300 elever är Vägga Gymnasieskola en av de största i hela Blekinge. När SVT besöker skolan berättar alla att de enkelt hade kunnat få tag på droger, om de hade velat.

– Jag tror de flesta vet att om man vill ha det så går det säkert att få det. Jag har hört att det säljs på parkeringen, säger Lova Malmros, elev.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

– Jag och mitt kompisgäng kan få tag i det jättelätt, säger Massara Allami, elev.

”Förskräckligt”

Sedan ett par år tillbaka har skolan anställt fyra elevcoacher, som finns till för att stötta elever som har det svårt och motivera elever med hög frånvaro att komma tillbaka. Till kontoret vid huvudentrén står dörren alltid öppen, och de får höra det mesta från eleverna.

– Vi vet att drogerna bara är några minuter bort. Det är ganska förskräckligt, säger Marina Lindqvist, elevcoach.

Jobbar inte drogförebyggande

Samtidigt, trots att det är en stor gymnasieskola och Karlshamns enda kommunala sådana, pågår det inget aktivt drogförebyggande arbete.

– Inte så att det finns i vår arbetsbeskrivning i alla fall. Men vi jobbar relationsskapande med eleverna och det är i samtalen med enskilda vi kan upptäcka det.

Hade ni kunnat bli bättre?

– Absolut. Men först och främst måste vi bestämma att det är vårt jobb att göra det.

”Gör allt vi kan”

Skolans rektorer menar dock att det görs ett drogförebyggande arbete, bland annat genom det utökade antalet elevcoacher. Därutöver nämner de att de har startat upp SSPF, ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritid, och genomför utbildningar, föreläsningar och hälsosamtal där narkotikafrågan tas upp.

– Vi gör givetvis allt vi kan för att ingen ungdom ska hamna i drogmissbruk. Vi kämpar verkligen för att det inte ska bli så för någon, säger Anja Vikström, rektor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar missbruket i Karlshamn

Mer i ämnet