elever olofström komvux

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eleverna har känt oro över sin framtid efter politikerna beslutat om att lägga ner den platsbelagda vuxenutbildningen i Olofström, spela klippet för att höra dem berätta mer om det. Foto: Karin Karltun/SVT

Eleverna oroas över nedläggningen av Komvux: ”Påverkar så många liv”

Uppdaterad
Publicerad

Plugga på distans eller pendla till Karlshamn. Det är vad som väntar eleverna när den kommunal vuxenutbildningen i Olofström läggs ner. Men beslutet är inte populärt.

– Alla är oroliga, säger undersköterskestudenten Nathalie Jönsson.

Efter ett sommaruppehåll så har studierna återigen dragit igång på Komvux i Olofström. Här går det att läsa till undersköterska, plugga upp sina gymnasiebetyg och studera svenska för invandrare.

Men stämningen är tryckt. Utbildningsnämnden har beslutat att lägga ner den kommunala vuxenutbildningen och istället låta privata aktörer ta över. Det innebär att eleverna i framtiden kommer att få läsa på distans eller pendla till Karlshamn.

Eleverna kritiska

Flera elever som SVT Nyheter har pratat med är kritiska till alternativen.

– Jag har testat att plugga på distans, det funkar inte för mig. Och jag kan inte pendla till Karlshamn, jag har inga pengar till att åka dit då jag är sjukskriven, säger Amanda de Mander, som läser Matte 5.

Spela klippet för att höra fler elever om nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.