lärare komvux olofström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I veckan ska lärarna på Komvux i Olofström få träffa politikerna för att diskutera nedläggningen av den platsbelagda vuxenutbildningen, spela klippet för att höra vad de hoppas på. Foto: Karin Karltun/SVT

Lärarna i brev till politikerna: ”Får djupgående konsekvenser”

Publicerad

Komvux i Olofström ska läggas ner. Men lärarna ser flera risker med beslutet och nu protesterar de genom att skicka ett öppet brev till kommunens politiker.

När den kommunala vuxenutbildningen läggs ner påverkar det 14 tjänster, under hösten ska det utredas om det går att göra en omplacering av personalen eller om de ska sägas upp. Men enligt lärarna är det inte det som oroar dem mest.

– Vi kommer att klara oss, det jag oroar mig över är hur det här påverkar eleverna, säger Marina Lindquist som är lärare i gymnasiematte.

Skrivit öppet brev

Tillsammans med sina kollegor har hon skickat ett öppet brev till de styrande politikerna där de protesterar mot beslutet.

”Detta beslut får djupgående konsekvenser för vår kommun och dess invånare och vi ber er att noggrant överväga dessa innan ni går vidare med att verkställa beslutet.”

Bland annat ser de en risk att färre kvinnor kommer kunna läsa på Komvux om de blir tvungna att pendla.

Vanligt med distansundervisning

Planen är att kommunens vuxenutbildning ska drivas av en privat aktör på distans. För den som vill ha en platsbunden utbildning går det att pendla till Karlshamn.

Redan idag sker flera av Komvux utbildningar på distans, något som politikerna menar är ett tecken på att det fungerar.

– En del elever klarar distansundervisning, men det ligger mycket jobb bakom som vi gör, säger Marina Lindquist.

Vill diskutera med politikerna

Under veckan ska lärarna ha ett möte med några av de styrande politikerna. Där hoppas de att de kan få fram en alternativ lösning.

Spela klippet för att höra mer om hur nedläggningen påverkar utbildningarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.