Yrkes- och sportfiskare har bland annat fått svara på hur mycket gädda de fångat på ett år. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Sportfisket hotar gäddan i skärgården

Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge har nu en preliminär bild av hur gäddbeståndet ser ut i Blekinge skärgård. Det efter att ha samlat in hundratals enkätsvar från yrkes- och sportfiskare i länet.

I över ett år har länsstyrelsen Blekinge samlat in enkätsvar från fiskare i länet. Syftet är att få en klarare bild av hur omfattningen av fritidsfisket ser ut i skärgården och vilka effekter det ger på ekosystemet.

Fler än väntat har svarat på enkäten och länsstyrelsen har nu en ungeärlig bild av hur det ser ut.

– Vi ser både en minskning av stora och av små individer. Det är dags att vi gör något, så att vi inte förlorar detta, säger Martin Stålhammar, marinbiolog på Länsstyrelsen i Blekinge.

Vad tänker du om resultatet som man hittills kan se?

– Resultatet är faktiskt lite oroande. Vi har ett väldigt högt sportfisketryck. framför allt under våren när gäddorna ska leka.

TV: Se hela inslaget om gäddfisket här

Kan behövas fredningsområden

Yrkes- och sportfiskare har bland annat fått svara på hur mycket gädda de fångar, hur stora fiskarna är och hur mycket fisk de släpper tillbaka i vattnet igen.

Daniel Wickman är en av många gäddfiskare i Karlskrona skärgård. För honom känns det som en självklarhet att hjälpa länsstyrelsen med att samla in information.

– Ska vi kunna bibehålla det fina fisket vi har i skärgården i dag, så vill det till att man förvaltar gäddan väl och kan mina kunskaper hjälpa till så är jag jätteglad för det, säger fiskaren Daniel Wickman.

Efter sommaren kommer Länsstyrelsen sammanställa resultatet av enkäterna och sedan lägga fram ett förslag på hur gäddan kan förvaltas.

– Man skulle kunna ha vissa fredningsområden, vissa områden under våren och hösten som fredas när gäddorna aggregerar och ska in för lek, säger Martin Stålhammar på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.