I juli lämnande Kemikalieinspektionen och ytterligare tre europeiska myndigheter in ett förslag till EU:s kemikaliemyndighet Echa om att förbjuda användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället.
Begränsningen gäller en grupp med totalt omkring 200 högfluorerade ämnen.
– Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer, säger Per Ängquist, Kemikalieinspektionens generaldirektör, i ett pressmeddelande.
”En framgång”
Högfluorerade ämnen, PFAS, är extremt svårnedbrytbara i miljön och många är vattenlösliga och rörliga i marken. Högfluorerade ämnen riskerar att förorena vattendrag och dricksvattentäkter när de kommer ut i miljön. Ett sådant exempel visade sig i Kallinge, i Ronneby kommun.
– Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen, säger Per Ängquist.
I klippet nedan sammanfattas PFAS-målet i Kallinge, där flera boende stämde det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik, och fick rätt av Blekinge tingsrätt. Men det kommunala bolaget har överklagat till hovrätten och väntar på dom: