EU förbjuder nu omkring 200 PFAS-ämnen, vilket Kemikalieinspektionen kallar en framgång mot att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen. Foto: Christine Olsson/TT

EU förbjuder 200 PFAS-ämnen

Publicerad

EU har beslutat att förbjuda cirka 200 PFAS-ämnen från och med februari 2023. PFAS-ämnen är mycket svårnedbrytbara i miljön och har även visat sig vara skadliga för hälsan, något som varit aktuellt i Kallinge.

I juli lämnande Kemikalieinspektionen och ytterligare tre europeiska myndigheter in ett förslag till EU:s kemikaliemyndighet Echa om att förbjuda användning av alla PFAS-ämnen som inte är nödvändiga för samhället.

Begränsningen gäller en grupp med totalt omkring 200 högfluorerade ämnen.

Vattenskandalen i Kallinge

– Det här är PFAS-ämnen som sällan används samtidigt som de är extremt svårnedbrytbara och dessutom ansamlas i levande organismer, säger Per Ängquist, Kemikalieinspektionens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

”En framgång”

Högfluorerade ämnen, PFAS, är extremt svårnedbrytbara i miljön och många är vattenlösliga och rörliga i marken. Högfluorerade ämnen riskerar att förorena vattendrag och dricksvattentäkter när de kommer ut i miljön. Ett sådant exempel visade sig i Kallinge, i Ronneby kommun.

– Att vi har lyckats förbjuda dem är en framgång och en del av vår strategi för att på sikt fasa ut alla PFAS-ämnen, säger Per Ängquist.

I klippet nedan sammanfattas PFAS-målet i Kallinge, där flera boende stämde det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik, och fick rätt av Blekinge tingsrätt. Men det kommunala bolaget har överklagat till hovrätten och väntar på dom:

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet