Samövningen fotograferad från amerikanska flygvapnets europastationerade tankningsflygplan. Foto: Foto: Luke Milano/US Air Force

F17 i Ronneby övade med USA över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Fyra gripenplan från F17 i Ronneby övade förra veckan med fyra amerikanska stridsflygplan i svenskt luftrum över Östersjön. Övningen pågick under två dagar.

Det var förra veckan som F17 i Ronneby samövade med fyra amerikanska F16-plan från Ohio, skriver Försvarsmakten på sin hemsida.

Samövningen planerades av svenska piloter och flygstridsledare och på schemat stod så kallad ”dogfight”, det vill säga manövrerad strid en mot en. De åtta flygplanen delades in i fyra stridsområden och i två av områdena ledde en svensk pilot en amerikan och i de andra gjordes tvärtom.

– Vi är jätteglada att få öva med andra länder och USA är duktiga så det är spännande. För två av våra piloter var det första gången de övade mot andra än våra egna plan så för dem var det något extra, säger Jerry Lindbergh, kommunikatör Blekinge flygflottilj.

När bränslet började ta slut återvände de två flygpvapnen till sina landningsplatser och Kallingeplanen småningom tillbaka till Blekinge igen.

Samövningen gjordes som en del i den amerikanerna baseringen i Estland. I januari anlände tolv F16-plan från Ohio till Ämari sydväst om Tallinn på uppdrag att öka amerikans förmåga till snabba insatser i regionen utifall säkerhetsläget i Natoländerna i regionen skulle förändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.