En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en grupp människor, där fötterna av olika individer syns stående på en stenlagd yta, med en gatubrunn synlig i mitten. Den högra sektionen visar en person som poserar med grå kavaj och en tröja, fotograferad mot en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, i inslaget om varför det är viktigt att fler unga killar besöker ungdomsmottagningen och hur ökad jämställdhet kan spela roll för hur pressen ökat på killar. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Få killar på ungdomsmottagningarna: ”Har andra hinder än tjejer”

Uppdaterad
Publicerad

Unga killar söker inte vård för psykisk ohälsa eller intima problem. Därför ska RFSU tillsammans med Sveriges ungdomsmottagningar få fler unga killar att våga sig dit.

– Få fler att våga vara sårbara, säger Pelle Ullholm.

Ungdomsmottagningar i landet har svårt att få killar att besöka dem. Bara 10-12 procent av alla landets besökare är killar. Vilket Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU, tycker är problematiskt eftersom de precis som tjejer behöver hjälp med intima frågor och behöver prata om relationsproblem och psykisk ohälsa.

– Vuxenvärlden måste hjälpa dem att bättre besöka ungdomsmottagningen eller elevhälsan, säger Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU.

Unga och psykisk ohälsa

Därför vill RFSU tillsammans med landets ungdomsmottagningar utforma ett arbetssätt som fungerar i hela Sverige. Arbetssättet kommer lanseras först nästa år och hjälper ungdomsmottagningarna att nå ut till unga personer och framförallt killar.

– De behöver känna att det finns en vuxenvärld som är beredd att ta hand om ”mina” frågor och det finns en vuxenvärld som kan svara på frågor jag har om min kropp, säger Pelle Ullholm.

Högre tröskel för killar att söka vård

Pelle Ullholm tror att maskuliniteten står i vägen för att unga killar ska söka hjälp.

– Mycket forskning visar på att män är sämre på att söka vård även när de känner att de behöver det, säger han.

Unga killar känner en högre tröskel än tjejer till att besöka vården vilket gör att det blir svårt för samhället att fånga upp de som mår dåligt.

Det är även viktigt att fånga killar tidigt. I en undersökning som RFSU har gjort ser man att vuxna män generellt är mer ensamma och har svårare att hitta stöd vid olika svårigheter i livet jämfört med kvinnor.

Hör mer om vilka problem unga killar kan ha idag i klippet ovan.

En delad bild som visar två unga män. Den vänstra sektionen visar en person som sitter i en bil, med en mörk hoodie, medan den högra sektionen visar en annan person som står utomhus, även han i en svart hoodie. Bakgrunden består av en del av en stadsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mahmoud Zahea, 18 år, tycker att det är fel att killar inte kan prata om sina känslor. Se vad några killar i Karlskrona säger om att prata känslor. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet