En person står i en gymmiljö och håller en stor röd viktplatta med texten ”ELEIKO” synlig. Viktplattan är placerad i närheten av en skivstång. I bakgrunden syns en vägg prydd med gamla tidningsklipp och gymutrustning. Bänkpress.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fabian Liljeberg tränar vidare med förhoppningen att bli uttagen till VM nästa år. Foto: SVT/Agnes Norup

Fabian, 18, är nordisk mästare och rekordhållare i bänkpress – lyfte 202 kilo

Publicerad

Fabian Liljeberg från Karlskronaklubben TK Trossö är nybliven nordisk mästare i bänkpressens ungdomsklass. Med resultatet 202 kilo slog han också sitt eget nordiska rekord med marginal.

– Jag hoppas rekordet står sig rätt länge, säger han.

Det har bara gått några veckor sedan Fabian Liljeberg, 18 år och tävlandes för TK Trossö, tog hem det nordiska mästerskapsguldet i bänkpress för ungdomar. Tävlingen ägde rum i Danmark och slutade också med ett nordisk rekord för segraren.

– 190 kilo var det tidigare rekordet och det var jag som hade det också, säger han.

I klippet får du följa med Fabian på ett av sina träningspass.

Målet är VM

18-åringen är relativt ny i sporten och gjorde sin första tävling förra hösten. Men det finns inga tveksamheter om kommande målsättningar.

– Målet är att bli skickad till VM nästa år, men jag tror inte jag kommer vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.