Bilden är en delad bild som består av tre sektioner. Till vänster står IF Metalls Marcus Degerskär klädd i en grön och svart tröja med en namnskylt. I mitten syns NKT:s flagga som blåser i vinden. Till höger står  Ola hansson från Sveriges ingejörer i kostym.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de fackliga företrädena Marcus Degerskär och Ola Hansson berätta varför de motsätter sig de slumpmässiga drogtesterna på NKT i Karlskrona. Foto: Karin Karltun/SVT

Facken kritiska mot slumpmässiga drogtester: ”Inte överens”

Publicerad

NKT har infört en ny drog- och alkoholpolicy, som bland annat innebär att samtliga i personalen kan få genomgå slumpmässiga drogtester. Men beslutet har fattats i strid mot facket.

– I det här fallet är vi inte överens, säger IF Metalls Marcus Degerskär.

IF Metall är den fackliga organisation som företräder produktionsarbetarna på NKT. De anser att företagets arbete med att motverka och upptäcka narkotikaanvändning är bra, men motsätter sig införandet av slumpvisa drogtester.

– Vi vill se ett större fokus på det förebyggande arbetet, säger Marcus Degerskär, som är ordförande för klubben på NKT.

Motsätter sig drogtester

Därför avslutades förhandlingen om den nya drog- och alkoholpolicyn i oenighet. Det gjorde det även mellan NKT och Sveriges ingenjörer.

– Avvägningen mellan de enskildas intresse och integritet och företagets intresse för att stå för en trygg och säker arbetsplats inte är tillräckligt för att motivera, säger Ola Hansson som är ordförande för Sveriges ingenjörer på NKT.

Spela klippet ovan för att höra mer om drogtesterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.