Sedan mitten nittiotalet fram till idag så har andelen drogtester som utförs på arbetsplatser ökat. Samtidigt har även antalet positiva utfall gått upp, det visar statistik från Karolinska universitetet.
– Det har ökat från strax över en procent till ungefär fem procent idag, säger medicine doktor Ulric Hermansson.
Han har forskat om företagshälsovårdens möjligheter och begränsningar att tidigt upptäcka och åtgärda alkohol- och narkotikaproblem på arbetsplatsen.
– Det är det mest effektiva sättet att upptäcka ett tidigt missbruk när det kommer till narkotika är just tester, säger han.
Viktigt med drog- och alkoholpolicy
Att utföra slumpmässiga drogtester kommer med ett ansvar, enligt Ulric Hermansson. Företaget ska vara tydligt mot sina anställda varför testerna utförs, ha en drog- och alkoholpolicy samt gärna erbjuda rehabilitering vid positiva svar.
– Annars blir det svårt att få med sig medarbetarna, säger han.
Risk för felsvar
Han ser också problem med att det finns flera tester på marknaden som inte är tillförlitliga och kan ge felaktiga resultat, till exempel så kallade snabbtester.
– Det måste vara en metod som är kvalitetssäkrad. Och här finns det en risk då det finns de som är ute och säljer enkla lösningar och det är inte lätt för arbetsgivare och fackorganisationer att kunna avgöra vad som är bra och inte, säger han.
Spela klippet för att höra honom berätta mer.