• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En delad bild som visar två sektioner. I den vänstra sektionen hålls en testremsa över en plastmugg med prover, det är ett drogtest. Den högra sektionen visar forskaren Ulric Hermansson i vit piké.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Ulric Hermansson berätta om för och nackdelarna med slumpvisa drogtester. Foto: SVT

Forskaren om drogtester: ”Viktigt med säkra system”

Publicerad

Allt fler företag väljer att utföra slumpmässiga drogtester på sina anställda. Ett effektivt sätt att tidigt upptäcka ett missbruk menar forskaren Ulric Hermansson. Men riskabelt om testet inte är tillförlitligt.

Sedan mitten nittiotalet fram till idag så har andelen drogtester som utförs på arbetsplatser ökat. Samtidigt har även antalet positiva utfall gått upp, det visar statistik från Karolinska universitetet.

– Det har ökat från strax över en procent till ungefär fem procent idag, säger medicine doktor Ulric Hermansson.

Han har forskat om företagshälsovårdens möjligheter och begränsningar att tidigt upptäcka och åtgärda alkohol- och narkotikaproblem på arbetsplatsen.

– Det är det mest effektiva sättet att upptäcka ett tidigt missbruk när det kommer till narkotika är just tester, säger han.

Viktigt med drog- och alkoholpolicy

Att utföra slumpmässiga drogtester kommer med ett ansvar, enligt Ulric Hermansson. Företaget ska vara tydligt mot sina anställda varför testerna utförs, ha en drog- och alkoholpolicy samt gärna erbjuda rehabilitering vid positiva svar.

– Annars blir det svårt att få med sig medarbetarna, säger han.

Risk för felsvar

Han ser också problem med att det finns flera tester på marknaden som inte är tillförlitliga och kan ge felaktiga resultat, till exempel så kallade snabbtester.

– Det måste vara en metod som är kvalitetssäkrad. Och här finns det en risk då det finns de som är ute och säljer enkla lösningar och det är inte lätt för arbetsgivare och fackorganisationer att kunna avgöra vad som är bra och inte, säger han.

Spela klippet för att höra honom berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.