klassrum med lärare och elev, man i svart skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera lärare känner en oro inför höstterminens ökade arbetsbelastning, menar Mikael Persson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlskrona. Hör varför i klippet. Foto: SVT

Facket larmar om nedskärningar på Karlskronas skolor

Uppdaterad
Publicerad

Större klasser, färre stödpedagoger och fler underkända elever.

Enligt fackförbundet Sveriges Lärare kommer Karlskronaalliansens nya sparpaket att slå hårt mot både elever och lärare.

Inför semestern oroar sig nu många lärare redan för höstterminen.

Höga lokalkostnader och ett sjunkande elevantal har fått budgeten för Karlskronas skolor att skena. För att få rätsida på ekonomin tvingas skolor på både för-, grund- och gymnasienivå till en rad åtgärder, vilket SVT tidigare rapporterat.

I slutet av maj beslutade Karlskronaalliansens politiker i kunskapsnämnden om en åtgärdsplan motsvarande 17 miljoner kronor. Bland annat införs vikariestopp och varken visstidsanställningar eller pensionsavgångar ska ersättas.

Åtgärdsplanen har fått flera lärare som oroar sig för en ökad arbetsbelastning och sämre arbetsmiljö att vända sig till facket.

– Många medlemmar känner obehag inför hösten. Man ser inte fram emot semestern faktiskt, säger Mikael Persson, ordförande för Sveriges Lärare i Karlskrona.

”Fler underkända elever”

På för- och grundskolenivå befarar lärarna att ett ökat antal barn i varje grupp kommer bidra till stökigare lektioner. Enligt Mikael Persson kommer även antalet elevassistenter att minska.

Lärare på gymnasienivå väntar sig mer undervisningstid och mindre tid för planering.

– Det kan leda till en stressigare arbetsmiljö och fler underkända elever, säger Mikael Persson.

Hör mer om oron inför höstterminen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.