Det handlar om totalt 114 raderade mail ställda till och skickade från Michael Franssons e-post. Av rubrikraderna framgår att mailen bland annat gäller konsertarrangemang, diskussioner med samarbetspartnern Paraply produktion – samt frågor kring SVT Nyheter Blekinges då pågående granskning.
Kommunjurist Jessica Norlander i Karlskrona menar att raderad e-post inte är att betrakta som offentlig handling och hänvisar till tryckfrihetsförordningen.
Men universitetslektor Jan Turvall i Göteborg, expert i kommunalrätt, menar att kommunen har en skyldighet att registrera och lämna ut handlingarna.
– Är den att betrakta som allmän ska den registreras och finnas tillgänglig. Det är ingen skillnad på papperspost och e-post. Raderas inkommande post så ska det också finnas en förklaring till det i varje enskilt fall, säger han.
Hur ser du på att åtta av tio mail raderats?
– Det är mycket anmärkningsvärt eftersom det försvårar allmänhetens möjlighet till insyn i skattefinansierad verksamhet.
Sekretessprövningen av mail görs av den aktuelle tjänstemannen själv – eller av förtroendevalda.
Vad finns det då som hindrar att tjänstemannen tar bort mailen vi begärt ut under sekretessbedömningen?
– Det finns egentligen inget som hindrar det i praktiken, men det ska inte hända, säger Jessica Norlander.
Att 114 av 145 begärda handlingar nu trots det raderats ser Jan Turvall allvarligt på.
– Det underminerar ju hela tanken med offentlighetsprincipen och försvårar både allmänhetens och journalisternas granskningsmöjligheter, säger han.