Saly, Hala och Khaled är kritiska till rektorernas beslut. Foto: SVT

Fastande elever tvingas skolka

Uppdaterad
Publicerad

Rektorsgruppen i Ronneby förbjuder grundskoleelever som fastar under ramadan att gå i skolan.

Nu varnas föräldrarna i ett brev från kommunens rektorer.

I slutet av maj inleds den muslimska fastemånaden, som bland annat innebär att det inte är tillåtet att äta och dricka när det är ljust ute. Undantagna är barn och sjuka samt gravida eller ammande kvinnor.

Men i Ronneby sätter nu rektorerna stopp för ungdomar som vill fasta under ramadan. I brevet till föräldrarna skriver rektorerna att skolan inte kommer att ta ansvar för fastande barn och ungdomar och så fort skolan får kännedom om att någon elev fastar så kommer föräldrarna att kontaktas. Tanken är då att eleven ska hämtas och tas från skolan samtidigt som eleven anses skolka från undervisningen.

– Vi fattar inte varför det har blivit så här. Sverige är en demokrati och har respekt för religioner, säger Hala, som går i åttan på Snäckebackskolan.

Anledningen är hälsoskäl

Som skäl för beslutet anför rektorerna hälsoskäl.

Det finns aktiviteter i skolan där vi kan se risker om barnet/ungdomen inte har ätit eller druckit på länge. Det kan vara idrotten i skolan eller olika utflykter. Vi anser därför att man inte kan delta på fysiska aktiviteter och utflykter om man fastar”, skriver rektorerna.

TV: Se hela inslaget här

Saly, i nian på Snäckebackskolan, ser fram mot sin nionde fasta. Hon håller inte alls med.

– Jag mår inte dåligt av det, jag mår bättre, säger hon till SVT Nyheter Blekinge.

Lämnas till Skolinspektionen

Skolverkets rättschef Jonas Nordström säger sig inte känna till någon annan kommun som portar elever som fastar under ramadan.

– Vi kommer nu att skicka över det här ärendet till Skolinspektionen för en vidare granskning. Det kan inte vara ogiltig frånvaro om man skickas hem för att man fastar och det går inte att göra en kollektiv bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.