Kulturhistoriska värden gick förlorade när en brand bröt ut på Skärva herrgård utanför Karlskrona i slutet av december.
En fjärdedel av byggnaden brandskadades kraftigt, den nordöstra flygeln där familjen Hayles fick se sitt hem försvinna över en natt.
Här fanns bland annat ett gammalt kök, kakelugnar och vackra färgskikt.
Men Magnus Johansson på Länsstyrelsen i Blekinge håller modet uppe. Den kolonnprydda entrén är oskadd. Det hade kunnat gå mycket värre, menar han.
– Det som Skärva är känt för finns kvar och är intakt. Skadan på världsarvet är begränsad.
”Går aldrig att ersätta”
I nordöstra flygeln har stora delar av taket brunnit upp medan väggarna klarat sig bättre. I veckan ska en särskild timmerman bedöma hur mycket av det gamla trähuset som går att spara.
– När det gäller världsarv och byggnadsminnen är ju originalmaterialet det absolut mest värdefulla, det går ju aldrig att ersätta. Går det att spara så ska det sparas.
Oklart med tidsplan och prislapp
Resten av östra flygeln klarade sig utan större brandskador. Här håller istället målare på att täcka brandsotet med en speciell spärrfärg, för att sedan måla med tidstypisk linoljefärg.
Någon tidsplan för återställningen, eller en prislapp, vågar Magnus Johansson inte gissa på.
– Förhoppningsvis vet vi mer om ett par veckor, om det går att bevara timret eller inte.
Branden har blottlagt delar av 1700-talsinredningen som tidigare varit dold. Hör mer i klippet.
Det här är Skärva herrgård
Skärva herrgård är privatägt och ett byggnadsminne sedan 1976. Huset är en envåningstimrad ryggåsstuga med H-formad planlösning och ett tjugotal rum.
Den unika byggnaden är resultatet av viceamiralen och skeppsbyggaren Fredric Henric af Chapman och överamiralen och arkitekten Carl August Ehrensvärd, som skapade flera fantastiska byggnadsverk tillsammans inom örlogsbasen och varvet i Karlskrona under 1700-talets slut.
Herrgården ingår i dag i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona som en av världens drygt tusen världsarv.
Källa: Länsstyrelsen Blekinge