Folktandvårdens förklaring: Pandemi och läkarbrist

Publicerad

Pandemi och brist på tandläkare är anledningen till att patienter med frisktandvårdsavtal inte blivit kallade till tandundersökningar.

– Det är naturligtvis tråkigt att det är så här, säger Håkan Bergevi, tandvårdsdirektör på Folktandvården.

Runt 8 000 blekingar har ett frisktandvårdsavtal med Folktandvården och betalar en månadsavgift för att garantera undersökningar och akutvård. Belopp och hur ofta undersökningarna ska göras bedöms utifrån hur friska patientens tänder är.

Pensionären Kenneth Lindholm i Olofström betalar 290 kronor i månaden och undersöktes tidigare en gång om året. Men de senaste tre åren har han inte blivit kallad till undersökning trots att han betalat sammanlagt 10.000 kronor under de tre åren. Men några pengar kommer han inte få tillbaka.

– Nej, man kan inte kräva tillbaka pengarna. Du betalar en försäkringsavgift och den får du inte tillbaka om du inte utnyttjat försäkringen, säger Håkan Bergevi.

Hör mer om köerna och hur situationen ska lösas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.