Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Heidi Gulis, verksamhetsstrateg på Folktandvården, varför frågan om våld är viktig att ställa. Foto: SVT

Folktandvårdens nya obligatoriska fråga: ”Har du utsatts för våld?”

Publicerad

Som ett sätt att upptäcka om personer utsätts för våld kommer Folktandvården i Blekinge införa en ny obligatorisk fråga kring det i samband med tandläkarbesök.

– Nu när alla patienter ska få frågan så är den definitivt inte laddad längre, säger Heidi Gulis på Folktandvården.

I samband med att Folktandvården i Blekinge inför ett nytt journalsystem till hösten kommer en ny obligatorisk fråga att läggas in i anamnesen – en fråga om patienten utsatts för våld.

– Många både kvinnor och män blir utsatta för våld i hemmet och det är bra att vi inom tandvården kan ställa frågan och ge patienter möjlighet att öppna upp sig och få hjälp, säger verksamhetsstrateg Heidi Gulis.

Åtgärder

Om det är ett barn där personalen misstänker, eller som själv berättar, att de utsatts för våld så har Folktandvården plikt att anmäla det till socialtjänsten. Om det är en vuxen som blivit utsatt är gången en annan.

– Då har vi kontaktuppgifter att lämna ut till patienten, till exempel till Kvinnofridslinjen.

Mindre laddat

I och med att alla patienter kommer att få samma fråga menar Heidi Gulis att det med tiden kommer att bli mindre laddat att fråga om våld.

– Tidigare frågade vi inte om rökning och snusning, men idag är det en standardfråga. Den var laddad innan vi hade den som en standardfråga och nu är det en helt naturlig fråga för både personal och patienter.

I klippet förklarar Heidi Gulis varför den nya obligatoriska frågan om våld kommer att bli mindre laddad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.