Enligt statistiken var det förra året 30* personer som tog sitt liv i Blekinge – personer som alla lämnar anhöriga kvar med sorg och smärta.
– Det är så många personer efter varje självmord som är efterlevande och djupt berörda och involverade i en oerhörd tragedi och sorg. Det är en stor grupp, säger Maiellen Stensmark, ordförande för föreningen SPES i Blekinge.
Förlorade sin dotter
Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd, SPES, står för hopp och är en stödförening för den som är anhörig till någon som tagit sitt liv.
– Vi jobbar förebyggande, så att ingen annan ska behöva vara med om det vi varit med om, säger Maiellen Stensmark, som är ordförande för SPES i Blekinge.
Hon förlorade själv sin dotter i självmord för 16 år sedan.
– Vi lyssnar och finns för varandra på olika sätt. Man kan gråta tillsammans och berätta vad som hände, ta in och förstå. Det bästa med det är att känslor av skuld och skam kan lyftas av när man får berätta och sedan kan se det ur en annans perspektiv.
Kan förebyggas bättre
Förutom efterlevnadsstöd arbetar föreningen också med förebyggande arbete mot självmord – något som Maiellen Stensmark är övertygad om att samhället kan bli betydligt bättre på.
– Det vet jag eftersom jag pratat med så många efterlevande. Vi vill förändra förutsättningarna för samhället, förändra och ge skydd för människor som är sköra och självmordsnära. När det händer omvälvande saker i ens människas liv och man förlorar fotfästet, då ska stödet komma nu, inte efter en lång kö till någon vård.
Våga fråga
Under den internationella suicidpreventiva dagen arrangerar anhörigföreningen SPES tillsammans med Region Blekinge ett seminarium för att uppmärksamma självmord och arbetet med att förhindra att det sker.
– Det är en väldigt bra dag att årligen utbilda sig. Vi vill utbilda alla att bli mer lyhörda, att man faktiskt kan fråga i tvättstugan eller på gatan när man ser en person som verkar må dåligt.
* Statistiken avser personer som var 15 år eller äldre vid dödstillfället (statistik över de få personer som begått självmord i åldern 0-14 år brukar inte redovisas i sådana här sammanhang). Under den senaste tioårsperioden (2010-2019) begick 263 personer självmord i Blekinge län. (Källa: Nationellt centrum för suicidforskning och prevention)
Suicidpreventiva dagen i Blekinge, 10 september 2020
Seminarium hålls av anhörigföreningen SPES i samarbete med Region Blekinge på Wämö center i Karlskrona, 16.30-18.00
Frågor som berörs är det förebyggande arbetet för att hjälpa människor i farozonen för självmord, hur efterlevandestöd behöver se ut och hur olika samhällsfunktioner behöver utbildas i suicidprevention.
Hit kan du vända dig om du mår dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.