Regiondirektör Peter Lilja har nu ett färdigt förslag på besparingsåtgärder i regionen. Foto: Johan Nilsson/TT

Förslaget klart: Så ska Region Blekinge spara 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Hur Region Blekinges sparkrav på 100 miljoner ska lösas har varit oklart sedan beskedet i april. Men nu har regiondirektör Peter Lilja tagit fram ett färdigt förslag.

Region Blekinges sparkrav på 100 miljoner ska vara en del av lösningen för att motverka det stora ekonomiska underskottet som SVT Nyheter Blekinge tidigare rapporterat om.

Beskedet har varit att varslet inte ska drabba de patientnära tjänsterna utan fördelas på de administrativa enheterna, men det har inte funnits något mer detaljerat förslag än så. Förrän nu, det meddelar regiondirektör Peter Lilja genom regionens kommunikationsavdelning, vilket Sydöstran var först att berätta om.

”Nu finns det ett förslag på hur besparingen ska fördelas och den fördelningen bygger på hur stor budget respektive verksamhet har”, meddelar han.

Breda besparingar

Enligt Sydöstran innehåller förslaget besparingar på 16,8 miljoner för HR-enheten, 13,6 miljoner för it- och utveckling och 12,7 miljoner för ekonomienheten. Övrigt besparingsbeting ska fördelas inom regional utveckling, regionservice, kommunikation, kansli, säkerhet och regiondirektörens basenhet.

”Samtliga chefer för berörda verksamheter har nu fått i uppdrag att beskriva konsekvenserna av de fördelade besparingarna”, skriver regiondirektören.

Under onsdagen väntas regionstyrelsen få ta del av förslaget.

”Det är viktigt att ha med sig att det kan komma förändringar eftersom detta är ett beslut på tjänstemannanivå som kan komma att ändras”, skriver regionens kommunikationsavdelning.

SVT Nyheter Blekinge erfar att förslaget kommer presenteras i sin helhet senare under veckan.

SVT Nyheter Blekinge har sökt regiondirektör Peter Lilja som i dagsläget inte vill kommentera förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.