Tvådelad bild på dels Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M) och dels rådhusets fasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Gärdebring (M), som är kommunalråd i Karlshamn, vill gå ihop med Sölvesborg och Olofström och bilda en storkommun i västra Blekinge. Foto: SVT

Förslaget: Slå ihop Karlshamn, Sölvesborg och Olofström

Uppdaterad
Publicerad

De styrande i Karlshamn vill se en folkomröstning. Ämnet – att bilda storkommun tillsammans med Sölvesborg och Olofström, rapporterar P4 Blekinge.

Styret i Karlshamn, som består av M, SD och KD, har med förslaget om en folkomröstning i sin kommande budget, enligt P4 Blekinge.

”Stora utmaningar”

Ett av argumenten för en framtida sammanslagning mellan Karlshamn, Sölvesborg och Olofström är att Sydostlänken är en satsning som kräver samarbete över nuvarande kommungränser.

– Vi står inför väldigt stora utmaningar och vi måste hitta sätt att utnyttja våra fördelar bättre. Det skulle kunna vara möjligt i en sammanslagning i västra Blekinge, säger Karlshamns kommunalråd Magnus Gärdebring (M) till SVT Nyheter Blekinge.

Vad säger Sölvesborg och Olofström om det?

– De har bemött detta med ett positivt anslag, säger Magnus Gärdebring (M).

I klippet: Hör mer om förslaget att slå ihop Karlshamn, Sölvesborg och Olofström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.