Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, Magnus Gärdebring, säger att Sydostlänken kommer gynna hela sydöstra Sverige. Foto: SVT

Klartecken för Sydostlänken – då sätter bygget igång

Uppdaterad
Publicerad

Sydostlänken ska tillsammans med tre andra stora projekt förberedas för byggstart, enligt regeringen.

I ett pressmeddelande från regeringen står det nu klart att Sydostlänken, som ska binda samman Älmhult, Olofström och Blekinge kustbana via järnväg ska byggstartas någon gång mellan 2027-2029.

– Regeringens beslut innebär att Trafikverket nu får gå vidare med tre projekt som inte bara är viktiga för våra godstransporter utan också för persontransporter och arbetspendling, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Sydostlänken i Blekinge
Trafikverkets karta visar Sydostlänkens sträckning mellan Älmhult och Karlshamn genom Blekinge, Skåne och Småland. Foto: SVT

Magnus Gärdebring (M): ”Fantastiskt besked”

Blekinges makthavare har inte väntat med att ge sina reaktioner efter regeringens besked. Kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn, Magnus Gärdebring (M) är mycket nöjd idag.

– Det bådar för en ljus framtid för hela Blekinge.

Utöver Sydostlänken gäller beslutet även det så kallade godsstråket genom Bergslagen samt E4:an mellan Broänge och Daglösten i Västerbotten.

Hör Magnus Gärdebring (M) i klippet ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Diskussionen om Sydostlänken har pågått i 30 år. Det handlar om en satsning på en ny järnväg mellan Olofström och Blekinge kustbana, samt elektrifiering av järnvägen mellan Älmhult och Olofström. I videon får du en sammanfattning om turerna – på 60 sekunder. Foto: Mapcreator/Open Street Map/Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet