Bilden är tagen vid ett utbrott av blåtung i Halland tidigare i år . Foto: Distriktsveterinärerna.

Första fallet av blåtunga i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Ett fall av blåtunga har konstaterats i Blekinge, det är ett nötkreatur i Karlshamn som insjuknat.

Blåtunga är en virussjukdom som drabbar idisslare. Sjukdomen sprids genom svidknott och kan inte smitta direkt mellan djur.

Sedan 2023 har ett utbrott pågått i Europa och sedan några veckor tillbaka finns sjukdomen i Sverige.

Djursjukdomen blåtunga

Första fallet i länet

Nu meddelar länsstyrelsen i Blekinge att utbrottet tagit sig till länet. Det är ett nötkreatur i Karlshamns kommun som drabbats.

– Smittan sprids via svidknott och är därför väldigt svår att stoppa. Att även Blekinge skulle drabbas var väntat med tanke på att fall konstaterats i vårt närområde, och vi får nog räkna med fler fall, säger länsveterinär Malin Collin på länsstyrelsens hemsida.

DETTA ÄR BLÅTUNGA

Blåtunga är en virussjukdom som finns i flera olika varianter. Den variant som nu sprids är BTV‑3 medan den vi hade i Sverige 2008 var BTV‑8.

Sjukdomen drabbar idisslare som nötkreatur, får, getter och kameldjur. Viruset sprids via svidknott och sprids därför bara under den period då svidknotten är aktiva. Sjukdomen smittar inte människor, men kan orsaka lidande för djur och stora ekonomiska förluster för djurägare.

Symptom kan vara feber, såriga slemhinnor, salivering, röda ögon, svullnad/sår i klövrand, hälta samt nedsatt mjölkproduktion.

Källa Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djursjukdomen blåtunga

Mer i ämnet