En person i militäruniform sitter vid ett kontrollbord med flera skärmar som visar olika datadisplayer. Rummet verkar vara inrett för teknisk övervakning eller kontroll, med flera instrument och verktyg synliga på bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sonarbefäl Isabelle berättar i klippet om sitt jobb i marinövningen Höst 24. Foto: Agnes Norup/SVT

Första svenska marinövningen sedan Natointrädet

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 9-16 oktober övar stora delar av marinen i Blekinge skärgård och Hanöbukten. 900 personer från Sverige, Tyskland, Norge och Finland deltar i övningen.

Marinövningen Höst 24 är en stor maringemensam övning och i år innebär det att även en del Natoallierade länder är med i övningen.

– Nu är vi fullvärdiga medlemmar i Nato och då jobbar vi intensivt för att bli bättre tillsammans, säger Bernt Andersson, chef för Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

I övningen ingår bland annat Tredje sjöstridsflottiljen, Fjärde sjöstridsflottiljen, Flygstaben och Helikopterflottiljen.

För allmänheten kan övningen innebära en del aktivitet i luften, men även på vägarna kan det finnas fler militära fordon än vanligt. Det kommer även genomföras skarp- och lösskjutning.

– Det är nog så att man kommer märka av mer flyg i luften, både stridsplan och helikoptrar. Och befinner man sig i kustbandet kommer man se en del fartyg, både svenska och utländska, säger Bernt Andersson.

Hör sonarbefälet Isabelle om hennes uppgifter i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.