Hand håller en stor, grönfärgad ostron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren bakom studien berätta mer om stillahavsostronet. Foto: SVT Arkiv

Invasivt ostron på väg att trivas i Blekinge

Publicerad

I framtiden kan Blekingeborna behöva se upp för det vassa stillahavsostronet. Det invasiva blötdjuret har bevisats kunna reproducera sig även i bräckt vatten.

Det invasiva stillahavsostronet, även kallat asiatiskt jätteostron, kan vara på väg att etablera sig i Blekinge. En ny studie visar att stillahavsostronet har förmågan att föröka sig i betydligt lägre salthalter än vad man tidigare trott.

– De har lyckats befrukta sig i salthalter så låga som 8 promille, vilket motsvarar ungefär den salthalt som finns i vissa delar av Östersjön idag, säger forskaren Alexandra Kinnby.

Extern befruktning

Stillahavsostronet har extern befruktning, vilket betyder att de släpper ut ägg och spermier i vattnet där befruktningen sker. Larverna kan spridas med strömmar under flera veckor, vilket bidrar till en snabb spridning.

Runt Blekingekusten ligger salthalterna omkring 7 promille. Men för att ostronet ska kunna etablera sig längs kusten i framtiden krävs det att larverna sprids med strömmar, når kusten och hittar en lämplig plats att växa på.

Hör forskaren Alexandra Kinnby berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.