Trots löften – inga åtgärder i Saleboda

Uppdaterad
Publicerad

Trots att kommunalrådet lovade att ta tag i frågan om dioxinvattnet i Saleboda redan för ett halvår sedan, så har fortfarande ingenting hänt.

Lösningen på problemet med giftet dioxin i ett flertal brunnar i Saleboda norr om Karlskrona lyser med sin frånvaro. Trots att kommunalrådet Magnus Larsson lovade ta tag i frågan för ett halvår sedan har ingenting hänt sedan dess.

Det var för över två år sedan som det giftiga ämnet dioxin hittades i ett flertal brunnar i Saleboda. Då drabbade har sedan dess förgäves försökt få hjälp från myndigheterna.

Så sent som för ett halvår sedan lovade kommunalrådet Magnus Larsson (C) att ta tag i frågan omgående – men inget har hänt.

– Det är precis samma situation som förut. Ingenting har hänt. När man lovar något, så tycker jag att man ska hålla det, säger Niels Prösch, som är en av alla drabbade i Saleboda.

Hämtat dunkvatten i två år

Dioxinet hittades i vattnet i flera brunnar på ena sidan av en nybyggd järnvägsbro.

Trafikverket som byggt bron gjorde en utredning som visade att det inte var deras bygge som orsakat dioxinvattnet.

Men då dioxin är ett ämne som i höga halter kan påverka hjärnan och nervsystemet och orsaka cancer, så har de drabbade byborna fått hämta sitt dricksvatten i dunkar. Och det har man alltså fått göra sedan oktober 2014.

– Det är skitjobbigt. Speciellt nu när det är frost också, säger Niels Prösch.

”Svårt att hitta resurser”

Trafikverket har föreslagit en utökad grundvattenprovtagning i Saleboda, men det måste kommunen i så fall besluta om.

Varför har ni inte tagit tag i det här när du lovade det för ett halvår sen?

– Vi är hårt ansatta med andra ärenden. Det är svårt att hitta resurser till det här, säger Magnus Larsson (C), kommunalråd i Karlskrona kommun.

Är det rimligt att det ska ta såhär lång tid?

– Nej, det tycker jag inte. Det är jättetråkigt att det inte har blivit någon lösning än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.