En delad bild med två sektioner. Den vänstra sidan visar en person som pekar med en hand, klädd i en rosa jacka, framför en dörr. Den högra sidan visar en dansande grupp människor i en festlokal, med fokus på en person som har lockigt hår och håller en hand vid sidan. Övriga personer dansar och rör sig i bakgrunden. Klubbdöd, nattklubb, disco, Karlskrona

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer du ihåg några av nattklubbarna i Karlskrona? Titta på klippet och se! Foto: SVT, Blekinge museum fotoarkiv

Från nöjesmetropol till klubbdöd – se diskoteken i Karlskrona genom åren

Publicerad

Följ med på en resa genom örlogsstaden, där det en gång i tiden vimlade av uteställen.

Bland Karlskronaborna dansade också flera värnpliktiga från flottan på sina lediga kvällar.

Nattklubbarnas historia börjar faktiskt i Blekinges residensstad. Sveriges allra första nattklubb öppnade i Karlskrona, under namnet Piraten i slutet av 60-talet.

När den ökända klubben stängde på nyårsnatten 2011 påstods den då också vara Sveriges äldst bevarade nattklubb – en 47 år obruten överlevnad.

Karlskrona tog ytterligare en pallplats när även Sveriges första schlagerbar öppnade på Statts Nattklubb år 2003, och sedan huserade där under 15 års tid.

I dag finns ingen permanent nattklubb i Blekinge, däremot anordnas emellanåt nattklubbskvällar med skilda teman riktade till olika målgrupper.

Kommer du ihåg några av dansställena i klippet? Titta och se ovan

En tecknad pirat med ögonlapp och svärd som står i en röd jacka. En grön papegoja sitter på hans axel, och bakgrunden är blå med stjärnor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter nyårsnatten 2011 stängde nattklubben Piraten i Karlskrona efter 47 aktiva år. Se reportaget från våren 2012 som visar det sista som då fanns av den anrika nattklubben. Foto: SVT

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

P (F) Feyerabend • För storstädernas del, lokalhyrorna! Små aktörer slås ut och kvar finns bara bjässar med en enkel kommersiell logik vilket ger homogenitet i utbudet, vilket i sin tur gör att det inte längre finns arenor för att utforska musik och klubbkultur och att hitta nya och egna uttryck. Som arrangör själv (om än inte inom renodlad klubbmusik) tycker jag det är oroväckande hur man idag köper in färdiga festkoncept från utländska eventbolag istället för att nära och lyfta fram lokala talanger. Döden för "det svenska musikundret"? Det kanske snarare är bristen på något genuint intressant att göra/höra som gör att yngre idag drar sig åt träning och sociala medier?

Något annat som jag tror driver på homogeniteten är att unga idag konsumerar musik genom streamingtjänster, där innehållet styrs av algoritmer. För tio år sedan var piratkopiering fortfarande legio, med allt vad det innebar av delande, tips, specialiserade nätfora och samlingsmani. Dessförinnan fyllde skivbutiker en sådan funktion. Idag regerar färdigpacketerade spellistor där stora skivbolag betalar in sin musik.

Pinnat inlägg

Halloj och glad fredag!

Ni kanske undrar hur det ser ut när vi sitter och chattar med er? Ungefär såhär!

Hörs i chatten! 😉

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Trivs och bra för välbefinnandet? • Födelsedagskalas, påsk, jul, alla andra dagar då vi träffas och fikar, äter tillsammans räknas inte det till välbefinnande enligt forskaren? Det viktigaste måste väl ändå vara att vi gör saker tillsammans som vi trivs med? Lunchen på jobbet är säkert viktigare än vad vi tror?

Cruising kallas det! • I Arvika visar man upp fina bilar - en del dricker - andra inte.

Pelle • Verkar som om det är för dyrt, varpå ingen dricker och vilket medför att det inte går runt.
Sänk priserna, höj åldersgränsen och ryck upp ställena från sunk status!

Homer Simpson • Jag tycker inte om sprit o ch vem FAN tycker inte om sprit!

Du? Vilken är favoritdrycken?

Mats • Det börjar redan när barnen är små. På 80-talet hade vi skoldiscon på mellanstadiet där pojkar flickor dansade med varandra, inklusive tryckare. Detta är helt dött nu och skoldiscon handlar bara om att äta godis och leka med kompisar, den parbildande interaktionen mellan könen är helt död. Jag undrar när det blev så här och vad det kommer leda till.

Jag kommer ihåg skoldiscon med tryckare i skolans matsal! Jag tror inte att den parbildade interaktionen mellan köken är helt död dock, kanske att den förflyttats till andra ställen än discon och klubbar dock?

jörgen • Drick vatten.det är gratis.vatten är positivt för hälsa och kropp.8 stora glas vatten.spara pengarna till annat.släng inte bort pengarna på krogmiljön.det är inte värt det.den som spar han har.

Hej Jörgen! Det verkar som om vatten är din favoritdryck! 2 liter om dagen är också vad jag har fått lära mig, så det är säkert en bra tumregel

Sven Olsson • Det fanns en kultur på 1980-1990 talet där tidigare generationer söp skallen av sig. Kanske har deras barn blivit varnade och rädda för att gå ut och festa.
Man har andra intressen som att dricka energidrycker, ha hemmafester, dejta via internet och umgås på helt andra sätt. I dag pluggar många och är fokuserade på det och tränar istället för att få motion via dans. Tror dessutom att många finner det svårt att dejta på krogen eller klubb idag. Många- speciellt tjejer är i allmänhet mer avvisande vilket gör att männen blir mer osäkra och blyga och väljer att stanna hemma och ta några öl hemma själv eller med några nära kompisar i sin lägenhet eller onlinedricka med andra polare samtidigt som man spelar spel.

Karl • Precis 30 fyllda, läste en studie där man konstaterat att tempot i EDM (dansmusik) minskat markant de senaste 10 åren.

För min del blir det inget uteliv, just för att musiken som spelas ofta blir för sävlig.
(Men det finns klubbar i stan. Ca 100000 inv.)

Martin • Ungdomarna sitter hellre hemma på sociala medier med sin smarttelefon, mandelmjölk och morotssallad.
Ingen rolig historia har någonsin startat med:
Vi drack några glas mandelmjölk/sojamjölk...

Jaa du, lite så har det kanske blivit faktiskt! En städad generation som har lite för bra koll på livet ibland säger vissa

ØHhhhhh • Något går helt säkert förlorat när ungdomar inte längre dricker alkohol & går på lokal. Bättre fysiskt för kroppen, så klart. Men ingen kan övertyga mig om att det är enbart positivt.

Enligt Sébastien Tutenges, som forskar på nattliv, riskerar ungdomar som inte går på nattklubb att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet. Så, nej. Det kanske inte enbart är positivt.

Här finns nattklubb i Blekinge idag

Olofström

Terassen

Bokar ibland DJ till baren, men planerar att våren 2025 öppna nattklubb på den nybyggda uteserveringen.

Karlshamn

Rustik

De nya restaurangägarna kommer så småningom att anordna klubbkvällar varannan vecka, med livespelningar som lockar både en yngre och en äldre publik. Man siktar på en premiär på Juldagen efter en omfattande renovering.

Klubb &Vin

Restaurangen anordnar nattklubb på Östra Piren vid enskilda tillfällen.

Ronneby

Eringsboda Brunn

Den historiska folkparken bokar artister, DJ:s och erbjuder partykvällar cirka två gånger i månaden, där alla från 18 år är välkomna.

Varannan onsdag anordnas också trivseldans för seniorer.

Karlskrona

Bourbon

Restaurangen har nyligen flyttat till omtalade Vattenborgen på Stortorget. Dansgolvet i källarlokalen kommer vara öppet varje helg med olika teman.

Planen är att kunna öppna fredagen den 25 oktober, säger ägaren Anders Nilsson.

Parken

Restaurangen har sedan förra sommaren erbjudit nattklubb i sina lokaler i Hoglands park med olika temakvällar på vissa datum, bland annat för gymnasieelever inför studenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.