Arkivbild. Foto: Bendiksby, Terje

Fyrverkerimakare åtalas – hade huset fullt av krut

Publicerad

Tullen fattade misstankar mot en försändelse med fyra kilo vitt pulver, som var adresserade till en man i Blekinge. Vid en husrannsakan hittades mängder av krut, stubintråd och fyrverkerier. Nu åtalas mannen.

Mannen har haft ett brinnande intresse för pyroteknik, framkommer i Tullverkets förundersökning. Han ska ha ägnat stora delar av sin tid till att tillverka olika sorters fyrverkerier, raketer och smällare.

– Sedan tonåren har jag varit intresserad av fyrverkerier. Så då ville jag prova om jag kunde göra fyrverkerier själv. I samband med mina beställningar har jag kontrollerat de lagrum som går att hitta och där framgår det inte att det skulle varit olagligt, säger han i förhör.

Vid en husrannsakan påträffades drygt ett kilo svartkrut utspritt på flera platser i hemmet, samt flera färdigtillverkade fyrverkeripjäser.

Nu åtalas fyrverkerimakaren för brott mot lagen om förbud mot brandfarliga och explosiva varor. Han åtalas även för narkotikabrott, då han haft en mindre cannabisodling i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.