Polisens tekniker kunde tidigt konstatera att spår av 57-åringens blod fanns i både bostaden och i den båt som användes vid transporten till ön.

Gömde mordverktygen i ett förråd – bytte lås till dörren

Uppdaterad
Publicerad

Bågsågen och skiftnyckeln som tros ha använts i samband med det misstänkta styckmordet gömdes dagen därpå bland andra verktyg under en trappa i de misstänktas företagslokal. Sedan bytte de lås till utrymmet.

Beslagen utgör viktig teknisk bevisning för åklagaren – liksom de många blodspåren i lägenheten där 57-åringen dödades.

När de båda männen den 26 juli var tillbaka i lägenheten fortsatte städningen noggrant i ett försök att dölja blodspåren i kök, hall och badrum.

Men redan efter en ytlig undersökning av bostaden och i ett tidigt skede av utredningen kunde polisens tekniker konstatera att spår av 57-åringens blod fanns i både bostaden och i den båt som användes vid transporten till ön.

Styckmord i Karlskrona

Blod bakom element

Det förklarade den 22-årige mannen med att hans anhörige ofta befann sig i bostaden och inte sällan blödde näsblod, enligt häktningsöverklagandet från den 5 augusti förra året.

En mer omfattande teknisk analys av brottsplatsen skulle senare slå hål på den förklaringen.

Polisens tekniker konstaterade spår av 57-åringens blod i både bostaden och i den båt som användes vid transporten till ön. Foto: SVT

Uppgifter till SVT från personer med insyn i utredningen visar att rester av blod kunde säkras bakom element och lister, på ett fönster, på en tavla, under köksbordet, i hallen samt i badrummet.

Klockan 14.49 samma dag, den 26 juli 2020, ringde 22-åringen ett samtal till den anhöriges mobil – en i efterhand märklig omständighet eftersom 57-åringen då redan var död och 22-åringen nu erkänt att han utdelade de dödande slagen.

Mordvapnet, en skiftnyckel, och ett av styckningsverktygen, en bågsåg, påträffades senare i ett förråd under trappan i företagets lokaler, erfar SVT.

Då hade männen redan hunnit byta lås på dörren till utrymmet.

”Polisen är hemma hos oss”

Först den 27 juli, två dagar efter händelsen i lägenheten, ringde 22-åringen och anmälde 57-åringen som försvunnen.

– Han var förbi på ett kort möte, men hade bråttom. Han skulle träffa någon, uppgav 22-åringen under samtalet.

Varför han ringde först två dagar efter försvinnandet förklarade han för en släkting:

– Det måste gå 48 timmar, annars gör inte polisen något.

Samma kväll kontaktade 22-åringen ett båtvarv i Blekinge och efterlyste vinterförvaring av den båt som kroppen flyttats med.

Önskemålet var tydligt: Båten skulle täckas helt.

Finns det möjlighet att ha den på ert varv för detta ändamål?”, frågade han i ett mejl klockan 22.45 på kvällen.

Utdrag från 22-åringens mejlkonversation med ett båtvarv i Blekinge. Foto: SVT/TT/Kustbevakningen

Båten hann aldrig lämnas till varvet och kommunikationen upphörde. Kvällen därpå greps de båda männen på plats i företagets lokaler, misstänkta för inblandning i 57-åringens försvinnande.

Den knappa tiden mellan försvinnandet och gripandet tillbringade männen som vanligt. De jobbade i den gemensamma rörelsen och diskuterade vardagliga ärenden: vad de skulle äta och vad som behövde inhandlas.

Utåt sett verkade ingenting annorlunda.

Den enda som antydde vad som hänt var 22-åringen som i ett meddelande till den nu medåtalade mannen den 28 juli skrev:

Foto: Håkan Linder/SVT

Tre dagar senare häktades de på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Men åklagare Anna Johansson hade snart en mordutredning på skrivbordet.

Ville lätta sitt samvete

Länge nekade de båda misstänkta männen till inblandning i 57-åringens försvinnande. Och trots intensiva sökinsatser saknades fortfarande kroppen – en central detalj om åklagare Anna Johansson skulle kunna väcka åtal för mord.

Torsdagen den 29 oktober 2020 bad 23-åringen via sin försvarsadvokat Eric Widner om ett nytt förhör.

Det blev avgörande för den fortsatta utredningen.

23-åringen pekade ut graven på Varö, avslöjade var väskan dumpats och gav en grundlig bild av vad som hänt i lägenheten kvällen den 25 juli.

Han lämnade också andra betydelsefulla detaljer.

– För min huvudman har det handlat om att lätta sitt samvete, förklarade Eric Widner i en SVT-intervju i februari i år.

I ett förhör i januari valde 22-åringen att erkänna att det var han som bragt 57-åringen om livet, erfar SVT.

– Åklagaren har angett att min klient erkänner delaktighet i dödandet, vilket är korrekt, säger 22-åringens försvarsadvokat Karl Hamstedt.

Åklagare Anna Johansson har avböjt att kommentera SVT:s uppgifter med hänvisning till rådande förundersökningssekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet