Silhuett av en person framför husen i Kungsmarken i Karlskrona.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen som är häktad misstänkt för att ha förgiftat ett sällskap i Karlskrona med kakor har bakgrund i skolan och som tränare. Foto: SVT

Häktad för kakförgiftning i Kungsmarken – har bakgrund i skolan och som tränare

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha förgiftat flera personer med cannabispreparerade kakor i Karlskrona, har häktats misstänkt för grov misshandel på sannolika skäl.

Mannen har tidigare åtalats, är ungdomstränare i en idrottsförening – och har arbetat i skolan.

Den häktade 19-åringen ska enligt uppgifter ha varit bekant med mannen i familjen som bor i den lägenhet där bakverken åts – kakor som misstänks ha varit preparerade med cannabis.

En av de personer som åt av kakorna, och som senare fick vårdas på sjukhus, berättar för SVT att hans kompis bjöd på kakan och efter en timme kände de båda sig yra och fick konstig huvudvärk.

Giftiga kakor i Karlskrona

– Min kompis pappa ringde oss och sa att syskonen hade svimmat. I början var det som att det var stopp på tiden och jag hade varken kontroll på min kropp eller mitt beteende, säger han.

Idrottsklubben: ”Mycket omtyckt av barnen”

SVT:s kartläggning visar att 19-åringen i flera år varit aktiv i en idrottsförening i Blekinge – både som tränare och ungdomsledare. När ordförande i föreningen nåddes av beskedet fick han en chock.

– Det känns väldigt tungt. Han är en snäll och sansad kille, man kunde lita på honom. Mycket omtyckt av barnen, jag är jättechockad.

Enligt ordförande kommer 19-åringen inte att få fortsätta inom föreningen.

– Vi har en policy som vi ofta upprepar till våra medlemmar. Att de som begår brott ska direkt ut ur klubben.

Men han är ju inte dömd utan bara misstänkt i nuläget?

– Det spelar ingen roll. Jag vill inte ha såna medlemmar i min klubb.

SVT kan också avslöja att mannen under hösten anlitats som vikarie i skolans verksamhet i Karlskrona kommun.

– Skulle han dömas för brott är det olämpligt att han fortsättningsvis finns inom vår skolverksamhet, säger en ansvarig inom kunskapsförvaltningen.

Åtalades efter fest – friades

Mannens försvarare vill inte svara på frågor i nuläget, men mannen ska fortfarande neka till anklagelserna.

Den häktade 19-åringen åtalades tidigare i år för brott mot ordningslagen, för att ha arrangerat en fest i en lokal i Karlskrona kommun förra året.

Enligt utredningen var många av de inbjudna minderåriga och flera av dem drack alkohol. 19-åringen friades senare av domstol eftersom det var oklart om det var en privat eller offentlig tillställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Giftiga kakor i Karlskrona

Mer i ämnet