I fyra år var Krister Fredriksson, via Arbetsförmedlingen, anställd på det aktuella Blekingeföretaget, vars officiella affärsidé är att utföra städ- och flyttjänster i utbyte mot antikviteter och begagnade föremål från dödsbon eller tömningar.
Trots att bolaget mellan åren 2016 och 2017 ökade sin omsättning med närmare fem miljoner kronor fick personalen i början av 2017 veta att ekonomin var dålig och jobben hotade.
Vd:n samlade personalen och frågade efter de anställdas rut-peng – totalt 25 000 kronor per år och anställd.
– Han sa att vi måste ge honom rut-avdraget om vi ville ha jobbet kvar, säger Krister Fredriksson.
Inget jobb blev gjort
Krister Fredriksson – som var mån om att behålla sin anställning – var en av flera som ställde upp. Han fick en faktura på 40 timmar städning och 40 timmar trädgårdsarbete samt 25 000 kronor av företaget som skulle användas till att betala fakturan.
Pengarna fördes över till hans privata bankkonto.
Redan dagen därpå betalade han fakturan i tron att arbetet skulle bli gjort. Men det gjordes aldrig.
– I så fall måste jag ha varit bortrest. Det har inte varit någon och städat hemma hos mig.
Samtidigt visar hans skattedeklaration att han har fått en skattereduktion på 25.000 kronor för rutarbete som utförts av företaget.
Vad tänkte du om upplägget – du skulle ju själv ta emot tjänster som betalats med skattemedel?
– I efterhand inser jag att det var fel. Men jag trodde att jobben skulle bli utförda och att man kunde göra så. Själv har jag ju inte tjänat en krona på det här, säger han.
Fick fråga släktingar
Att plocka det statliga rut-avdraget från den egna personalen sattes snart i system, det vittnar flera källor SVT Nyheter Blekinge pratat med om. Chefen ska även ha bett anställda kontakta anhöriga och bekanta för att få deras rut-avdrag.
– Man var mer eller mindre tvingad. Det var för att företaget gick dåligt och det fanns inte pengar, säger Krister Fredriksson.
Han och flera andra källor med insyn i företaget säger att ingen av de anställda ännu fått något gjort hemma för jobben som Skatteverket redan ersatt företaget för.
Vet du var pengarna har tagit vägen?
– Förhoppningsvis har de gått till löner, säger Krister Fredriksson.
Pengar mellan konton
SVT Nyheter Blekinge har granskat hur Blekingeföretaget systematiskt utnyttjat rutbidraget från Skatteverket som en intäktskälla till den egna verksamheten.
Mönstret går igen: företagaren har fört över pengar till den anställde som – när fakturan överlämnas – genast för tillbaka samma pengar till företaget igen.
Transaktionen har aldrig blivit beskattad.
Med detta upplägg skulle den anställde få hushålls- eller trädgårdstjänster utförda helt på skattebetalarnas bekostnad.
– Jag var godtrogen och ville ha jobbet kvar, säger Krister Fredriksson.
Samtidigt skulle företaget kunna få ersättning från staten för arbete som anställda utförde hos varandra.
Tjänsterna uteblev
Ett exempel visar hur företaget fått maximal rutersättning för städning av en tvårumslägenhet hos en tidigare anställd, ett jobb som inte heller det blev utfört.
Andra vittnar om utlovad städning och utlovade trädgårdstjänster som fortfarande inte utförts – trots att staten via rut redan ersatt företaget för tjänsten.
Också familjemedlemmar, anhöriga och bekanta till anställda och före detta anställda har i några fall fått lämna över sina RUT-pengar till företaget. Något företagaren i dag medger:
– Det har varit ett sätt för oss att få in pengar till löner. Jag ser det som något positivt.