Foto: SVT

Nord Stream 2-arbetet i Karlshamn intensifieras

Uppdaterad
Publicerad

Nu intensifieras arbetet med Nord Stream 2 i Karlshamns hamn. Från nästa vecka ska ett skepp om dagen lastat med ryska rör anlända till hamnen. Totalt ska 52.000 rör lagras i hamnen, i en affär som varit starkt kritiserad av såväl försvarsmakten som regeringen.

I början av oktober anlände de första gasledningsrören till Karlshamns hamn, och nu går arbetet in i en ny och intensivare fas när ett skepp om dagen lastat med ryska rör ska angöra hamnen. Fram till mars nästa år ska 26.000 rör lagras i hamnen.

Rören ska användas till Nord Stream 2-ledningen, som ska transportera gas från Ryssland till Tyskland, och ägs av det ryska energikonsortiet Gazprom. Initialt ville Nord Stream använda flera svenska hamnar som avlastningsplats för gasrören, men affären kritiserades starkt av både Försvarsmakten och regeringen, då det ansågs påverka den svenska säkerheten negativt.

Nord Stream

LÄS MER: Regeringen: Gasledningen skadar Sveriges försvar

Karlshamns kommun röstade dock igenom affären, trots den massiva kritiken. Avtalet är skrivet mellan Karlshamns hamn och det nederländska företaget Wasco, och sägs generera omkring 100 miljoner kronor i intäkter för Karlshamns hamn. Men fortfarande råder politisk oenighet.

– Jag är fortfarande kritisk till hela projektet. Det här är inte som vilken hamnaffär som helst, och det är olyckligt att man ställer ekonomiska intressen före Sveriges säkerhet, säger Magnus Gärdebring (M), oppositionsråd i Karlshamn.

Den första perioden av rörlagringen pågår till mars nästa år. Sedan kommer arbetet att tas upp igen till nästa höst. Foto: SVT

TV: Se hela inslaget här

Magnus Gärdebring är en av de fyra i Karlshamns kommunstyrelse som röstade mot avtalet. Men kommunalrådet Per-Ola Mattsson vidhåller att (S) att verksamheten är en bra inkomstkälla.

– Detta sätter Karlshamns hamn på kartan ytterligare. Det är en god intäkt som gjort att vi har kunnat investera ytterligare i hamnområdet och förbereda för kommande affärer, säger han.

Den 23 mars beslutade regeringen att tillsätta en kommitté som ska utreda frågan om huruvida det kommunala självstyret ska kunna stå över frågor som rör totalförsvarets intressen. I dagarna väntas kommittén ha sitt första sammanträde, och senast i april 2018 ska en delredovisning presenteras.

LÄS MER: Regeringen vill stärka säkerhetsskyddet

– Där ska det utredas hur man ska kunna undvika den här typen av situationer där kommuner fattar beslut som inte är i linje med svenska försvarsintressen, säger Magnus Gärdebring (M).

Även Per-Ola Mattsson tycker det är bra att saken utreds.

– I samband med att vi knöt avtalet fick vi klartecken att det här inte medförde någon risk för rikets säkerhet. Det kan inte vara så att en enskild kommun ska avgöra vad som är rikets säkerhet eller inte, säger han.

Bygget av själva gasledningen väntas börja i slutet av nästa sommar.

Som mest kommer 26.000 rör att finnas på den 260.000 kvadratmeter stora avlastningsplatsen i hamnen. Foto: SVT

Rörlagringen i Karlshamns hamn

Cirka 200 rör lastas varje dag av i Karlshamns hamn från fartyg från Tyskland.

Fram till mars nästa år kommer 26.000 rör att lagras på den 260.000 kvadratmeter stora lagringsplatsen i hamnen.

Varje rör väger ungefär 24 ton.

I slutet av augusti eller i september 2018 planeras gasledningen att börja byggas och då kommer rören att skeppas ut till Östersjön.

Samtidigt som rören skeppas ut kommer ytterligare 26.000 rör att börja lastas in till hamnen.

Totalt under tre år kommer 52.000 rör att lagras i hamnen.

Avtalet kring rörlagringen är skrivet mellan Karlshamns hamn och det nederländska företaget Wasco och sägs generera omkring 100 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nord Stream

Mer i ämnet