Bild på kvinna i ett storkök. Kvinnan heter Anneli Sunesson och är måltidsbiträde på Östralycke i Asarum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kallar den för ”Dinosaurien”, säger Anneli Sunesson, om satsningen i kommunens största kök på snabbnedbrytning av matresterna. Foto: SVT

Nya kommunsatsningen: Avfallsmaskin som minskar soporna

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens största kök på Östralycke i Asarum satsade på en maskin som bryter ned matrester över en natt. Det sparar ryggarna på personalen, som får mindre sopor att släpa på – och det minskar också transporterna.

Köket på Östralycke i Asarum lagar mat till Korpadalsskolan och Östralyckes särskilda boende. Köket distribuerar även ut mat och har en äldreomsorgsrestaurang.

Det är kommunens största kök och har nu satsat på en maskin som torkar bort vätskan ur överbliven mat och bryter ner den över natten. Personalen berättar vad det gör för skillnad.

– Det blir mindre för oss att bära. Och barnen tycker det är kul. De undrar vad vi har för något här som äter upp deras matrester, så vi kallar den för ”Dinosaurien”, säger Anneli Sunesson.

– Vi startar den på kvällen och den tar tolv timmar på sig att mala ner matresterna, säger Hero Khanshoyan.

Förvandlar matavfall till mull

Karlshamns koststrateg Marie Stanleysson berättar om satsningen.

– Det är en förbättning för personalen arbetsmiljömässigt och ergonomiskt eftersom det blir mindre avfall att hantera. Maskinen omvandlar matavfallet till ett näringsrikt mull, som man kan göra biogas av eller använda som gödning. Att vi får mindre avfall som ska hämtas betyder också att vi sparar in på både transporter och pengar, säger hon.

Se klippet för att följa med till köket på Östralycke och få veta mer om ”Dinosaurien”, som slukar matrester och sparar på personalens ryggar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.