Kulturpolitikern Jan Lennartsson (M) har i över tio år varit med och lett arbetet inför det planerade kulturhusbygget i Karlskrona.
När den infekterade frågan om ett kommunalt köp av Vattenborgen debatterades på kommunfullmäktige förra veckan ägnade Lennartsson mycket talartid åt att försvara affären.
Därtill har Karlskronaalliansen långtgående planer på att utse honom till politisk projektledare för det nya så kallade världsarvstorg där Vattenborgen ska vara en av beståndsdelarna.
Mångårig vänskap
Parallellt har Lennartsson en nära privat relation till ägarparet av borgen: kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M) och maken Arvid Nilsson.
Sällskapet har vid flera tillfällen synts tillsammans på festbilder i sociala medier.
– Vi är vänner, ja. Jag har många vänner i den här stan, säger Jan Lennartsson.
Experten: ”Ingen tvekan”
Men M-politikerns privata umgänge har i det här fallet orsakat en klar jävsituation, menar Folke Johansson, professor i statsvetenskap och en av landets främste experter på jäv.
– Om man som politiker ska fatta beslut om en affär där motparten är någon man känner eller umgås med, då bör man avstå från att delta i det beslutet, säger han.
Så finns det ett vänskapsband ska man anmäla jäv?
– Det är ingen tvekan om den saken.
Kan rivas upp i domstol
Om beslutet av köpet genomförs kan jävsfrågan prövas av Förvaltningsrätten – förutsatt att det överklagas.
– Beslutet kommer då med stor sannolikt att upphävas av domstolen. Sedan får affären tas om från början utan att vederbörande politiker då är inblandad, säger Folke Johansson.
SD-kommunalrådet på fest
Lennartsson är som politiker inte ensam om att ha umgåtts privat med fastighetsägarparet. I mars i år närvarade SD-kommunalrådet Christopher Larsson vid en privat födelsedagsfest i just Vattenborgen, dit han var inbjuden av fastighetsägarna.
– Vad spelar det för roll vad jag gör på min fritid? Jag ser inget som helst problem med det, säger han.