Grupp av personer sitter på golvet i en sporthall, engagerade i en aktivitet som involverar papper och pennor. Några av deltagarna är fokuserade på att bidra till en gemensam presentation eller brainstorming, medan andra ser ut att observera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar några av eleverna vad de tog med sig från relationsdagen på Wämöskolan. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Här jobbar högstadieskolan med relationer: ”Ska kunna lita på varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 150 elever och ett antal lärare deltog i fredagens relationsdag på Wämöskolan i Karlskrona.

– Vi har fått lite nya perspektiv på saker, om vad som är viktigt i en relation och saker som kan hjälpa för att få bättre kommunikation, säger Hampus Trolle i klass 9B.

Temadagen med fokus på relationer är den hittills största aktiviteten inom projektet Mission: Psykisk hälsa i skolan.

– Vi gör det här för att påminna oss om hur viktiga relationerna är och hur mycket det påverkar hur vi lär oss och hur vi mår i skolan. Det är viktiga delar, säger projektledare Hilda Ahlstrand.

Workshops

Både lärare och elever i årskurserna 7-9 på Wämöskolan har deltagit i olika workshops.

– Det har handlat om relationer mellan alla i skolan, så att alla känner sig trygga och att man kan samarbeta med alla – även med lärarna, säger Meja Nordlund i klass 9B.

– Jag tycker det är jätteviktigt att få testa på nya saker och utbilda sig mer om sådant man kanske inte har jättemycket kunskap om, men som är viktigt, säger Hampus Trolle.

Mission: Psykisk hälsa i skolan är ett samarbete mellan Region Blekinge och Karlskrona kommun.

I klippet berättar eleverna Meja Nordlund och Hampus Trolle vad de tycker om Relationsdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.