Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ännu en 6:6a-anmälan har nu lämnats in, för att påskynda nya lokaler för kvinnohälsovården på Pantarholmen. Foto: SVT

Invasion av råttor och flugor – nu anmäls kvinnohälsans lokaler igen

Uppdaterad
Publicerad

Skyddsombudet kände lukten av död råtta i kvinnohälsovårdens lokaler på Pantarholmen.

Nu hoppas Annika Fellbo att ännu en 6:6a-anmälan ska påskynda nya lokaler – som efterfrågats i åtta år.

Fastighetsägaren har försökt täcka lukten tillfälligt med doftpinnar och anticimex har placerat ut doftblock.

Skyddsombud Annika Fellbo har skrivit en andra anmälan, en så kallad 6:6a enligt arbetsmiljölagen. I den står det att det också länge varit problem med ventilationen och att personalrummet har invaderats av stora flugor.

– Det är orimligt att ha kvar både personal och patienter i dessa lokaler. Den här lukten var sista droppen, absolut, säger hon.

Letar andra lokaler

Lokalerna på Pantarholmen skulle vara provisoriska i bara två år efter att verksamheten flyttades från gamla vårdcentralen på Stortorget på Trossö. Nu, åtta år senare, lider personalen av symptom som torrhosta och andningsbesvär.

Personalen menar att enda rimliga lösningen är nya lokaler – så snabbt som möjligt. Det är något som verksamhetschefen håller med om.

– Jag vill också ha andra lokaler, men frågan är hur många gånger vi kommer behöva flytta verksamheten och vad det innebär för kostnader, säger Love Elthammar.

På måndag hålls ett nytt möte om mottagningens framtid. Så länge är luftrenare, sanering och ventilationskontroll lösningen. Om inte en förbättring sker kan Arbetsmiljöverket komma att kopplas in.

Hör mer om kvinnohälsovårdens lokaler i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.