Lissi Svensson är en riktig igelkottälskare. Nu vill hon rädda de små kottarna från att bli ihjälkörda. Foto: SVT

Hennes skyltar ska rädda igelkottar i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

En kreativ dam som bor vid en starkt trafikerad väg och tycker mycket om igelkottar. Den kombinationen har gett Karlshamn dess nyaste trafikskyltar.

Att hon är förtjust i igelkottar råder det inget tvivel om. De svarta små korvar de flesta människor skulle kalla igelkottsbajs kallar Lissi Svensson ”nattens visitkort”. Just kvällar och nätter har hon flera igelkottar på besök i sin trädgård i centrala Karlshamn.

– De hör ju hit, till gamla trädgårdar, säger Lissi. Och de är jättebra på att hålla undan småkryp som vi inte gillar. Råttor, möss och sådant.

Lever i städerna

Igelkottarna minskade kraftigt i antal i Sverige under flera decennier men har sedan hämtat sig igen.

Arten bedöms numera vara livskraftig och detta urgamla djur har dessutom anpassat sig till modernt liv. Igelkottar hittas i allt högre utsträckning i städerna där småkryp och människors matavfall blir deras föda. Men i städerna finns också det största hotet mot kottarna – biltrafik.

Målade egna skyltar

Erik Dahlbergsvägen i Karlshamn, där Lissi Svensson bor, är hårt trafikerad. I början av sommaren hittade hon en överkörd igelkott på gatan.

När Lissi funderade över hur man skulle undvika att det skedde igen mindes hon något hon sett på tv på många år sedan. Det handlade om hur lövgrodor som korsade en väg hade räddats av varningsskyltar som fick bilister att bromsa in.

Lissi Svensson gjorde egna skyltar med igelkottsvarning och satte upp dem i bägge riktningarna på gatan utanför huset.

De gulröda skyltarna har haft effekt. Trafiken flyter numera lugnare på just denna bit av Erik Dahlbergsvägen. Och framför allt har inga fler igelkottar blivit ihjälkörda.

– Vi hoppas att det håller i sig, säger skyltmålaren och igelkottsräddaren Lissi Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.