– Vi har accepterat övermänskliga saker, men det gör vi inte längre. Nu säger vi upp oss, säger en sjuksköterska.
Thoraxcentrum på Blekingesjukhuset tar emot hjärtpatienter från både Blekinge och Kronoberg. Sedan juni 2021 har 29 anställda från hjärtavdelningarna 47 och 55 sagt upp sig – motsvarande 44 procent av personalstyrkan, visar siffror som SVT tagit del av.
Sjuksköterskor vittnar om ett påfrestande arbetsklimat där de förväntas arbeta dubbel- och trippelpass för att få vården att gå runt.
Riskerar patientsäkerheten
”Det är så dåliga löner och arbetsförhållanden så folk flyr. Vi är alla utbrända och har fått nog”, skriver en sjuksköterska som vill vara anonym av rädsla för repressalier från verksamhetens ledning.
Den höga arbetsbördan riskerar även att äventyra patientsäkerheten, menar de.
– Det finns en risk att vi inte kan bedriva den vård som vi är ålagda. Personalen som är kvar får en högre arbetsbelastning, högre stress och sämre arbetsmiljö. Det i sin tur kan leda till patientosäker vård, säger en anställd.
Ingen utredning
Överläkare Gabriel Arefalk, medicinskt ledningsansvarig och ställföreträdande verksamhetschef under sommaren, menar i stället att patientsäkerheten är god. Han anser att uppsägningarna är en del av en nationell utmaning inom hälso- och sjukvården.
– Som medborgare i Region Blekinge kan man känna sig trygg på en god hjärtvård.
Trots massuppsägningarna har ingen formell utredning gjorts, inte heller någon skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden.
Den stora personalomsättningen har lett till att hyrsjuksköterskor numera utgör en avgörande del av personalstyrkan. Från 1 oktober ska regionen börja skära ner på hyrpersonalen – men thoraxcentrum får dispens.
– Hur kommer det sig att vi kan betala ut miljoner till hyrpersonal men inte höja sjuksköterskornas löner, säger en anställd.