kvinna framförö park

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Johansson på Visit Blekinge är hoppfull trots den dystra prognosen. Hör henne berätta mer i videon. Foto: SVT

Hoppfull trots dystra prognosen: ”Helt andra förutsättningar nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den nedåtgående trenden och dystra prognosen med befolkningsminskning till trots. Lotta Johansson, projektledare på Visit Blekinge och projektet Live in Blekinge, tror att förutsättningarna är goda för att vända på skutan.

– Alla kommuner är överens att vi måste hitta gemensamma lösningar, säger hon.

Blekinge län spås en av de största befolkningsminskningarna i landet de kommande 15 åren, visar en ny rapport från SCB. Lotta Johansson på Visit Blekinge tror att trenden går att vända.

– Vi är i en fas där det går ganska bra för många företag i Blekinge. Vi har en besöksnäring som går i en rasande fart. Vi har en del parametrar som ger bra förutsättningar, så vi är på en hela annan plats än vi varit förr, säger hon.

Flera initiativ i nytt projekt

Under det senaste året har projektet Live in Blekinge dragits igång, som ett initiativ för att locka fler till Blekinge. En bred uppslutning samhällsaktörer har varit med och engagerat sig i projektet.

– Kommuner, företag, föreningsliv, utbildningsinstanser har alla varit med i framtagningen av ett platsvarumärke, säger Lotta Johansson.

Hittills har projektet varit i en förberedelsefas, men nu hoppas man kunna lägga i en ny växel för att sälja in Blekinge utanför länets gränser.

– Nu tittar vi på fas 2 där vi kan skapa kampanjer, aktiviteter och insatser där vi nyttjar platsvarumärket och bygger det tillsammans, säger Lotta Johansson.

Hör Lotta Johansson berätta mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.