Befolkningsminksning/Niklas Carlsson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Carlsson på Region Blekinge tror inte att prognosen blir verklighet. Hör honom berätta mer i videon. Foto: SVT Grafik

Prognosen för Blekinge: En av landets största befolkningsminskningar

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge sticker ut i SCB:s nya prognos för Sveriges befolkning 2040. Tillsammans med två Norrlandslän toppar man listan över förväntad befolkningsminskning de kommande åren, en minskning som förväntas i samtliga kommuner i länet.

– Det är en prognos och vi kan se till att utfallet blir annorlunda, säger Niklas Carlsson på Region Blekinge.

Enligt SCB:s nyutkomna prognos förväntas Sveriges befolkning öka i 14 av 21 län under de kommande 15 åren. Blekinge är inte ett av dem, utan tillhör istället ett av de län där befolkningen väntas minska mest. Om prognosen slår in kommer 150 600 personer bo i Blekinge år 2040, en minskning med 7 300 personer (-4,6 procent).

Den största procentuella minskningen väntas i Ronneby där prognosen är -8 procent. I landet som helhet väntas befolkningen öka med 456 000 personer (+4,3 procent).

I förra veckan meddelade SCB att Blekinge tappat nästan 500 invånare under årets första sex månader.

Av landets 23 län är det bara åtta som haft en befolkningsökning under första halvåret 2024.

Ligger i botten

Endast Västernorrland och Norrbotten väntas ha en större procentuell minskning under perioden 2024-2040. Blekinge är tillsammans med Västernorrland också det län där befolkningen väntas minska i samtliga kommuner i länet. Niklas Carlsson, strateg för regional tillväxt på Region Blekinge, tror att det finns flera förklaringar till den dystra prognosen.

– Mindre län har större utmaningar att behålla sin befolkning. En av våra främsta utmaningar är att de som framför allt flyttar från Blekinge är de unga vuxna, säger han.

Vill vända trenden

Den negativa befolkningsutvecklingen i Blekinge är känd sedan tidigare, men man har inte lyckats vända trenden trots flera initiativ.

– Att behålla de unga i Blekinge handlar mycket om att förändra inställningen till Blekinge. Många har en uppfattning som inte stämmer, om att det inte finns jobb och en framtid i Blekinge, säger Niklas Carlsson.

Hör Niklas Carlsson utveckla sitt resonemang i videon ovan.

Toppen och botten i SCB:s nya prognos för 2040

  • Uppsala +13,8 procent
  • Halland +7,3 procent
  • Stockholm +7,2 procent

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

  • Blekinge -4,6 procent
  • Norrbotten -6,2 procent
  • Västernorrland -7,3 procent

Källa: https://www.scb.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.