Idag engagerar sig bara två av tre barn och ungdomar i idrott, visar siffror från Riksidrottsförbundet. Tydligast är minskningen i utsatta områden.
I Karlskrona kommun blir skillnaderna tydliga. På Hästö är 97 procent av barn och unga i åldern 7–20 år medlem i en idrottsförening. Men bara tre kilometer bort, i Kungsmarken, är motsvarande siffra 27 procent.
– Idrotten är en spegling av det svenska samhället. Om ojämlikheten och klyftorna ökar, då ökar också ojämlikheten inom idrotten, säger Olof Ljungberg, idrottskonsulent på RF-SISU Blekinge som arbetar med frågor som rör inkludering.
Utbildar föräldrar
RF-SISU Blekinge, som tidigare hette Blekinge idrottsförbund, arbetar på flera sätt för att minska skillnaderna. Bland annat har de en heltidsanställd projektsamordnare på plats i Kungsmarken som träffar barn och unga varje vecka för att främja idrottande.
De har även utbildat föräldrar eftersom att deras engagemang kan vara avgörande, menar Olof Ljungberg, och tror att det är en faktor som kan ligga bakom de stora skillnaderna mellan stadsdelarna i Karlskrona.
– Traditioner av att föräldrar har varit eller är föreningsaktiva är en stor anledning, säger han.
Ekonomi är något som kan hindra barn och unga från att idrotta. Därför vill RF-SISU Blekinge starta en Fritidsbank som ska fungera ungefär som ett bibliotek, där man kan låna idrottsutrustning.
Se mer i videoklippet