Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Ur den tekniska undersökningen

Ingen prisförhandling om Vattenborgen – trots sprickor och rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens totala prislapp för Vattenborgen kan bli åtskilliga miljoner dyrare än köpeskillingen på 26 miljoner.

Men de omfattande renoveringsarbeten som nu krävs kände värderingsbyråerna inte till – de tekniska besiktningarna gjordes först flera månader efteråt.

I maj och juni i år inspekterade två olika företag Vattenborgen på Stortorget och både landade i stort sett på samma värdering: 25 miljoner kronor.

Av värderingsprotokollen framgår att byggnaderna då bedömdes ha ett ”gott underhåll” och att några extraordinära ”reparationsbehov inte noterades vid besiktningen”.

Vattenborgen i Karlskrona

Därefter gjordes detaljerna i affären upp med fastighetsägaren och det tillfälliga hyresavtalet – som diariefördes långt senare – började gälla.

Inget krav på extra värdering

Först drygt en månad därefter genomfördes den första mer genomgripande besiktningen av Vattenborgen.

I ett utlåtande från september skriver besiktningsmannen att vissa skador är så alarmerande att markområden måste spärras av för att skydda förbipasserande vid ett ras.

Men trots att ny information kring Vattenborgens skick upptäcktes ville kommunens företrädare inte begära en ny värdering eller förhandla om prislappen.

– Märkligt eftersom man då inte hade hela bilden när värderingarna gjordes, säger gruppledare Magnus Larsson (C).

Krävs renoveringsmiljoner

Reparationsarbetena beräknas kosta 3,3 miljoner kronor de närmaste tre åren. Hur mycket underhållet kommer att kosta ytterligare några år framåt är oklart, men Karlskronaalliansen har avsatt fem miljoner kronor för att borgen ska kunna hållas i skick.

Det är svårt att få svar på hur kommunens representanter förhandlat med säljaren – kommunstyrelseordföranden Emma Swahn Nilssons (M) fastighetsbolag.

Varken mark- och exploateringschef Ola Robertsson eller samhällsutvecklingschef Ingrid Anderbjörk vill låta sig intervjuas utan hänvisar till ansvariga politiker.

– Om vi velat göra en ännu bättre affär hade vi fått förhandla mer med fastighetsägaren, som då inte hade velat sälja. Det är ju en affärsdrivande rörelse, säger kommunalrådet Christopher Larsson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet