En delad bild. Till vänster sitter reportern på en cykel. Till höger ses en grupp cyklister.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om planerna på det nya stora cykelloppet ”Tour of Sweden” i klippet. Foto: SVT

Internationellt cykellopp mellan Karlskrona-Kalmar kan bli verklighet

Publicerad

Karlskrona och Kalmar vill sätta Sverige på den internationella cykelkartan genom ett nytt samarbete. Drömmen om ett cykellopp på elitnivå mellan de två kuststäderna kan bli verklighet.

– Vi tror det hade kunnat lyfta sporten i Sverige och blivit en happening för invånarna i regionen, säger Fredrik Kessiakoff från Svenska cykelförbundet.

Tillsammans med cykelförbundet vill de två kommunerna återskapa stortävlingen Postgirot Open, som arrangerades 1982–2002 och uppmärksammades världen över.

Karlskrona och Kalmar ska gemensamt formulera en ansökan om att få arrangera cykelloppet åren 2026–2029, som har arbetsnamnet Tour of Sweden.

– Båda kommunerna har klubbat att finansiera projektet. Nu ska vi bara uppvakta näringslivet också, säger Fredrik Kessiakoff.

Fin natur och erfarenhet

Arrangörer i Kalmar har stor erfarenhet av idrottsevenemang, så som Iron Man, vilket har haft stor betydelse bakom idén. Även naturen i området är lockande för en cykeltävling, menar Fredrik Kessiakoff.

– Det finns väldigt fin cykling runt Kalmar och Karlskrona. Det hade varit kul att visa upp det för övriga Sverige och omvärlden.

Loppet måste först godkännas för att kunna läggas in i den internationella tävlingskalendern. Ansökan till Internationella cykelförbundet planeras att kunna skickas till våren.

Tour Of Sweden

Det nya cykelloppet är tänkt att vara ett etapplopp uppdelat på tre dagar inledningsvis, där varje etapp är mellan 12-18 mil om dagen.

Loppet ska också innehålla en så kallad prolog, där man tävlar individuellt i lopp upp till 15 kilometer – med exempelvis start i Kalmar och målgång i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.