Annika Smålander, samordnare invasiva arter länsstyrelsen Blekinge. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Skunkkallan sprider sig i Blekinge – nu ska den utrotas

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten skunkkallan sprider sig i Blekinge och det finns hundratals plantor i länet längs flera vattendrag. Växten förstör den inhemska naturen och nu har flera länsstyrelser gått samman för att tillsammans utrota den.

Gul skunkkalla är en växt från Nordamerika som har planterats ut vid dammar och trädgårdar – men som 2016 klassats som en invasiv art av EU.

– Där den får fotfäste breder den ut sig och förstör den inhemska naturen. Många växter som ska finnas naturligt vid ett vattendrag försvinner och det påverkar hela ekosystemet, säger Annika Smålander, samordnare invasiva arter Länsstyrelsen Blekinge.

Kan finnas tusentals

I Blekinge finns den bland annat vid Bräkneån där länsstyrelsen har upptäckt ungefär 300-400 plantor. Nyligen rapporterade även en privatperson att det finns flera tusen plantor på en plats vid Ronnebyån – något som länsstyrelsen nu ska kolla upp.

– Det är ett problem och den har ökat allt mer så det finns ett stort behov av att ta bort den innan den breder ut sig ännu mer, säger Annika Smålander.

Länsstyrelser går samman

Nyligen träffades flera länsstyrelser från södra Sverige i Falkenberg för att gemensamt diskutera fram en strategi för att utrota arten.

– Att gräva upp den är enkelt om de är mindre men är de större är det väldigt arbetsgrävande. Man måste vara envis och gräva flera gånger per säsong och komma tillbaka varje år, säger Annika Smålander.

De övriga länsstyrelserna som deltar i projektet är Västra Götaland, Kronoberg, Skåne, Jönköping och Halland. Tillsammans ska de nu i sommar söka omkring 100 miljoner kronor från EU för att kunna arbeta med projektet i några år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.