Det tog flera veckor innan Jonathan Ravelin kunde komma till liv igen i alla system. I klippet berätta han om varför han stämmer staten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tog flera veckor innan Jonathan Ravelin kunde komma till liv igen i alla system. I klippet berättar han om varför han stämmer staten. Foto: Karin Karltun/SVT

Jonathan dödförklarades felaktigt – nu stämmer han svenska staten

Uppdaterad
Publicerad

En dag när Jonathan Ravelin loggade in på banken stod det att han var avliden. Han är en av flera som årligen blir felaktigt dödförklarade – och nu stämmer han staten.

I ett år har SVT Nyheter Blekinge följt Jonathan Ravelin. I november 2023 registrerades han som avliden hos Skatteverket trots att han lever. Sedan dess har det varit en lång kamp för att återfå sin identitet och tillgång till sina bankkonton.

När en person dör skickar Skatteverket automatiskt ut informationen till myndigheter. Men om det blivit fel och personen i själva verket lever så skickar de inte ut någon rättelse.

Falska dödförklaringar

– Sex veckor tog det innan jag fick allt fixat och kunde få tillbaka mitt bank-id, säger han.

Stämmer staten

I Jonathan Ravelins fall finns det en öppen förundersökning om urkundsförfalskning. Men på grund av den skada som han fått utstå har han nu bestämt sig för att stämma staten. Något han gör tillsammans med den ideella organisationen Centrum för rättvisa.

Jonathan Ravelin begär 20 000 kronor i skadestånd för att hans rättigheter enligt EU:s dataskyddsförordning, GDPR, och Europakonventionen har överträtts.

– GDPR säger att de uppgifter som myndigheterna behandlar måste vara korrekta, och då menar vi att det kan inte vara korrekt att han är död eftersom han lever, säger Alexandra Loyd, administrativ chef på organisationen.

Stämningsansökan lämnas in till Stockholms tingsrätt under torsdagen.

Drabbar flera årligen

Bara i år har 27 personer registrerats felaktigt som avlidna hos Skatteverket, förra året var den siffran 16.

Att en person felaktigt dödförklaras kan bero på flera saker, dels den mänskliga faktorn och dels att någon, som i Jonathan Ravelins fall, skickar in en förfalskad dödsattest.

Möte med ansvariga myndigheter

Efter SVT:s tidigare rapportering så kallade finansutskottets ordförande Edward Reidl (M) till sig de ansvariga myndigheterna Skatteverket och Socialstyrelsen för att se om de kunde förändra sättet de arbetar på.

– Det pågår hela tiden utveckling när det gäller det här med dödsfallsregistrering, men om man gjort något exakt efter mötet vågar jag inte säga, säger Vjera Catovic, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Men man kan fortfarande använda sig av den här blanketten?

– Blanketten finns kvar så att läkare kan skicka in dödsbevis även på blankett.

Nedan förklarar SVT:s reporter hur det är möjligt att dödförklara en levande person.

Frida Lindhe är reporter på SVT Nyheter Blekinge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De flesta dödsattesterna är idag digitala, men det finns fortfarande möjlighet för läkare att skicka in en fysisk blankett och det är på så sätt som någon kunde förfalska Jonathan Ravelins död. Spela klippet för att se hur det går till. Foto: Frida Lindhe/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Falska dödförklaringar

Mer i ämnet