Yana Litinska är juristdoktor och forskare vid Lunds universitet. I klippet förklarar hon vad som gäller kring att neka ovaccinerade gäster till en bar eller en föreställning. Foto: Arkiv/privat

Därför uppstår frågor om ovaccinerade diskrimineras

Uppdaterad
Publicerad

Får man som krogägare neka en gäst som inte har vaccinerat sig mot covid-19? Här förklarar Yana Litinska, doktor och forskare från Lunds universitet, hur det ligger till och var gränsen går för diskriminering.

Ronneby Folkteater är en av de företag som avråder ovaccinerade från att besöka dem. Inför en föreställning med Özz Nûjen ikväll hälsar man vaccinerade välkomna, men då det är svårt att hålla avstånd till andra i publiken, menar verksamhetsledare Håkan Robertsson att ovaccinerade inte bör komma.

– Var och en får ta ansvar och nu när vi säljer varje stol igen så är det en jättesvår situation för oss. Vi kan inte kolla det på något sätt utan det är upp till var och en, säger han.

Handlar om intresseavvägning

Faktum är att privata näringsidkare har rätt att neka ovaccinerade gäster utan att riskera att bryta mot diskrimineringslagen. Anledningen är att viljan att skydda andra gäster från smitta kan väga tyngre.

Men – om man nekar en gäst som av olika skäl inte kan vaccinera sig, till exempel en person med någon form av funktionsnedsättning, då är gränsen till diskriminering tunnare.

– Det är omöjligt att säga om det är diskriminering eller inte och man måste göra en individuell bedömning, säger Yana Litinska, juris doktor i medicinsk rätt från Lunds universitet.

I klippet berättar Yana Litinska mer om hur man resonerar i olika fall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.