konstnär målar i brukslokal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här målar konstnären Karin Svensson från Karlskrona med egen färg – gjord av Kungshalls gamla stenväggar från 1787. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Karin gör konst av murbruk – från Kungshalls väggar

Publicerad

Konstnären Karin Svensson tar återbruk till en ny nivå. Hon målar med färg hon skapat själv – av gammalt murbruk från väggarna i Kungshall på Stumholmen.

Magasinet användes redan på 1700-talet för att förvara bland annat vete, fisk och kött. Under hela juli månad väcker Karin Svensson minnena i magasinet till liv igen – genom att ställa ut sin handmålade konst.

– Jag har gjort nedslag i historien för att hitta detaljer att rama in konsten med, bland annat spannmål som ju fanns här för länge sedan, säger hon.

Utöver kulisser har också en doftmakare tagit fram enskilda lukter till olika konstverk.

Puts från stenpelarna

Sommarens utställning föreställer tavlor som skapats på ett unikt sätt.

Färgen Karin Svensson målat med har nämligen tillverkats av nedfallet murbruk och puts från stenpelarna och väggarna inne i Kungshall.

– Med tiden ramlar ju delar av tegel och puts ner här. Jag började med att mortla och sedan mala det och göra ett pulver som jag rostade i ugn. Det känns häftigt att ha gjort en utställning där man har använt lokalen i konsten.

Följ med till Stumholmen i klippet ovan – och tjuvkika på utställningen som kan besökas juli ut

Kungshallsmagasinet har legat på Stumholmen i Karlskrona sedan 1787. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.