Barn simmar i bassäng. Tränare står på kanten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Maria Larsson från simklubben hur de ska gå till väga för att få så många kommuninvånare som möjligt att lära sig att simma. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Karlshamn ska bli bäst i Sverige på simkunnighet

Publicerad

I ett nytt treårigt projekt där Väggabadet och Karlshamns simklubb samarbetar är målet att Karlshamn ska bli den kommun i Sverige där flest kommuninvånare kan simma.

– Vi kommer att samarbeta med olika enheter i kommunen för att nå rätt målgrupp, säger Maria Larsson från simklubben.

Genom att bjuda in barn och familjer till simhallen och erbjuda gratis simskola vissa tider på skolloven ska fler kommuninvånare i Karlshamn lära sig att simma.

– Det är framförallt nyanlända och barn i utsatta områden som vi kommer att fokusera på, säger Maria Larsson från Karlshamns simklubb.

– Vi kommer att lägga ut inbjudningar på sociala medier, dela ut flygblad och prata med folk om vårt projekt, säger Andreas Henningor som är enhetschef på Väggabadet.

Samarbete inom kommunen

– Olika enheter i Karlshamns kommun kommer att hjälpa oss att sprida det här så vi når ut till så många som möjligt för att ge möjligheten att få lära sig att simma, säger Andreas Henningor.

– Målet är att det ska bli ett naturligt val att gå hit och simma, och tycka det är roligt och härligt med vatten, säger Maria Larsson.

Mätbara mål

Under projektet kommer simkunnigheten att mätas på olika sätt.

– Vi kommer att ha prov på om man faktiskt är simkunnig. Det går lätt att mäta när någon har gått kurser hos oss, säger Andreas Henningor.

– Till exempel kan man mäta hur många som inte ens gick ner i vattnet innan, men som efter en kurs känner sig bekväm i vattnet.

Projektet finansieras bland annat av Sparbanksstiftelsen i Karlshamn.

I klippet hör du mer om projektet för att öka simkunnigheten i Karlshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.